20 kirándulóhely, amiért érdemes túrabakancsba bújni ősszel is

Felfedezésre várnak a napos hegyoldalak, patakvölgyek. Ehhez kínálunk látványos és tartalmas túrákat.

Magyarország megannyi csodálatos helyszíne között nehéz választani, mi most mégis megtettük és 20 olyan kirándulóhelyet ajánlunk, melyeket érdemes felkeresni bármilyen évszakban.

Bauxitföldtani Park, Gánt

fotó: Csébics-Medics Ildikó | Csodálatos Magyarország

Mintha nem is a Földön járnánk… Marsbéli tájként aposztrofálják Gánt vöröslő földjét, az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Parkot. 1926-ban kezdődött meg a területen a bauxit kitermelése, s az 1980-as évekre a telepek kimerültek. A felhagyott bányákat egy kivételével rekultiválták, a Bagoly-hegyi bánya 127 ezer négyzetméterén pedig földtani parkot alakítottak ki. A bauxitmező tetejére egy korláttal szegélyezett sétaúton juthatunk fel, ahonnan a bányagödör teljes egésze belátható, s a külszíni fejtés nyomán a téglavöröstől, a sárgán át a bíborig és liláig megszámlálhatatlan színben gyönyörködhetünk.

Ha arra jársz, látogass el Csókakő várához, a Majki Kamalduli Remeteséghez, vagy a Tatai várhoz.

Kazári riolittufa

fotó: Hatvani Anikó | Csodálatos Magyarország

Mintegy 20-22 millió évvel ezelőttre datálódik a kazári riolittufa mező kialakulása, arra az időszakra, amikor a Mátrát kialakító tűzhányók még okádták a mennykövet. A tufa nagy erejű robbanásos vulkánkitörés terméke, amely részben a levegőben izzó felhők formájában terjedt, részben pedig a felszínen ugyancsak forró kőzethab formájában tört előre, nem egyszeri kitörés terméke, hanem 3-4 egymást gyorsan követő ciklus során halmozódott fel. Aztán a természet ereje, a szél, a víz eróziós munkája szurdokvölgyeket, kisebb csatornákat, karfiolszerű felületeket, alagutakat, alámosott falakat, sziklatornyokat, indiánsátor szerű kúpokat hozott létre. A látvány fantasztikus, mindenképpen érdemes megnézni ezt az egyedülálló geológiai képződményt.

Ha arra jársz, látogass el Mátraverebély-Szentkút barlanglakásaihoz, a Kishartyáni Kőlyukhoz, vagy a Bárnai keresztúthoz.

Teve-szikla, Pilisborosjenő

fotó: Ádám Mészáros | Csodálatos Magyarország

A Dunántúli-középhegységhez tartozó, Teve-szikla névre keresztelt, függőleges sziklaformáció kedvelt kirándulóhely. Miért is teve a szikla neve? A válasz egyszerű: ha megfelelő szögből nézzük a sziklaszirtet, akkor egy dromedár alakja tűnik fel. A Teve-sziklát alkotó fődolomit anyaga egykoron tenger alatti hátságokon rakódott le, amelyet jóval később kovás, forró vizes oldatok jártak át. Ettől keménysége és ellenálló képessége megnőtt, szemben az erózió által gyorsan aprózódó és pusztuló dolomitrétegekkel. Így a kipreparálódott kovás részek még ma is állnak, érdekes sziklaformákat képezve.

Ha arra jársz, látogass el az Egri vár másolatához, a Paprikás-patak szurdokvölgyébe, vagy a Solymári várhoz.

Zsongorkő-kilátó, Mecsek

fotó: Csodálatos Magyarország

Szomorú legenda kötődik a Zsongorkő-kilátóhoz: a rege szerint nevét Zsongorról, a végvári vitézről kapta, kinek menyasszonyát a Jakab-hegy várának török basája elrabolta. Ám a szerelmes Zsongor éjjel megszöktette kedvesét, a törökök utánuk eredtek, a sziklán körbevették a fiatalokat, akik lovastul a mélybe ugrottak. Amilyen hátborzongató ez a történet, annyira csodálatos a panoráma a Jakab-hegy természet alkotta “lelátó” pontjáról. Az 540 méteres magasságban levő kilátó ugyanis nem más, mint egy vörös homokkő szikla, melyet 1892-ben vaskorláttal láttak el. Jó időben akár a horvát hegyeket is láthatjuk, lábunk alatt pedig Kővágószőlős és Cserkút.

Ha arra jársz, látogass el a Babás Szerkövekhez, Orfűre, vagy a Melegmányi-völgybe.

Ilona-völgyi vízesés

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

Hazánk legmagasabb természetes vízesése az Ilona-völgyi zuhatag a Mátrában, nem messze Parádfürdőtől. Az Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734 m) meredek oldala közé szorulva, több helyen áthatol a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. Az Ilona-völgyi vízesés vize 10 méteres magasságból zúdul lefelé, bőséges csapadék után különösen szép látványt nyújt a megduzzadt patak és varázslatos környéke.

Ha arra jársz, látogass el a Szurdokpüspöki pincesorra, a Gortva-Jójárt kilátóhoz, vagy a Markazi várhoz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!