Kishartyáni Kőlyuk-oldal: mesebirodalom Salgótarján mellett

Kishartyáni Kőlyuk meredek, lekopott sziklafalában több helyiségből álló barlang, barlanglakás található, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a helybeliknek ellenséges támadás esetén.

A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehetett elérni és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül.

FEKVÉSE, MEGKÖZELÍTÉSE

Kishartyánban a kultúrház előtt térjünk le a 22-es útról Nógrádmegyer felé. 1 km után község szélén álló templomnál, a temető déli oldalán vezető bekötőúton a Kővölgyben folytassuk utunkat. A termelőszövetkezeti major portalanított útja vezet el a védett Kőlyuk-oldalhoz.

KELETKEZÉSE

A 13 hektár kiterjedésű védett területen szép feltárulásban láthatjuk az oligocén tenger üledékét. A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tenger parti sávjában halmozódott fel a néhol különleges formát mutató sárgásbarna, nagy kvarc tartalmú, homokkő. A kőzet alsó része keményebb, sötét színű, még a felső egyharmada világosabb és lazább szerkezetű, benne kavicsos rétegek is vannak. Ebben a világos színű rétegben cápafogakat is találtak. A megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén, valószínűleg egy lazább üledék kimosásával, természetes üreg keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább. A tatár- és törökdúlás idején menedékhelyül szolgált a helyieknek, valamint a XIX. század végéig remeteéletet élő szerzetesek is lakták az üregeket.

FELSZÍNALAKTANI JELLEMZŐK

A területet aktív villanypásztor védi, így az azon lévő kapukat használd! A pihenőhelytől felfelé indulj, majd a villanypásztor visszaakasztása után az ösvény meredeken emelkedik a kőfalig. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön tudod elérni. Ami igen magas lépcsőfokokból áll. Bal oldalt korlát segíti a feljutást. Több kisebb pihenőhely is be van iktatva, majd felérsz a barlangba, ahonnan gyönyörű a kilátás is.

A barlang több helységből áll.

Egy 6×5 m alapterületű nyitott előtérből, amely nappali tartózkodási hely, tűzrakó-és tüzelőtároló hely volt; egy 6 m hosszú, 2 m széles és 2 m magas teremből, amely éjszakai pihenőhelyként szolgált és ablakkal is rendelkezett; valamint egy 5 m hosszú és mintegy 1,5 m magas kisebb üregből, amely élelmiszer és ivóvíz tárolására szolgálhatott. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehetett elérni és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül.

A barlang védett természeti érték, a Bükki Nemzeti Park része, így vigyázz rá Te is!

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!