Ropolyi-tó: a zselici erdő kedvelt turistacélpontja

A Ropolyi-tó igazi paradicsom a természet szerelmeseinek, melyet buja erdők és zöldellő dombok vesznek körül. Ez a festői helyszín ideális választás lehet a pihenésre és a kikapcsolódásra vágyók számára.

Ezen a vidéken valaha egy népes falu állt, Ropolk néven. Ennek említése már egy 1230-ban keltezett oklevélben is megjelenik, II. András király idejében. Az oklevél szerint a falu rendelkezett saját templommal és papjával is, ami jelzi, hogy fontos közösségi szerepet töltött be a környéken.

Az Árpád-korban a falu a Monoszló-nemzetség egyik jelentős birtokközpontjaként működött. A nemzetség tagjai között számos magas rangú királyi tisztségviselő is volt. Mivel a Zselic vidékén nem található építőkő, a helyiek fából és agyagból építették meg otthonaikat, beleértve a ropolyi rönkvárat is. Ennek maradványait a régészek a 70-es években azonosították a Hidegtető nevű erdős területen. A falu a 20. századra már majdnem teljesen elnéptelenedett, csupán néhány favágó és szénégető maradt a környéken.

A Ropolyi-tó és környéke ma már kedvelt kirándulóhely.

A 200-300 méter magas, erdőkkel borított dombok között elrejtőző tó a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán található. A tavat eredetileg 1980-ban alakították ki vaddisznók itatására és dagonyázására, majd 2007-ben a Zselici Erdészet a helyi turizmus fellendítése érdekében felújíttatta a vízfelületet, a medret kikotortatta és horgászhelyeket hozott létre. 2019-ben további fejlesztések során új épületekkel gazdagították a területet.

A tó partján található természetőrház információs központként működik, ahol a látogatók tájékozódhatnak a környék látnivalóiról és a turisztikai lehetőségekről. A központ mellett piknikezésre alkalmas terület, tűzrakó hely és egy kemence is rendelkezésre áll. A közelben lévő, somogyi népi stílusban épült tájház a Zselic kulturális örökségét mutatja be, míg a rét másik oldalán egy harangláb és egy kis kápolna áll.

A további kirándulási célpontok között szerepel a Zselici Csillagpark dél felé, valamint északi irányban a gesztenyefasorral szegélyezett úton található Ropolypuszta, ahol az Esterházy család egykori vadászháza található.

Megközelítés:

A Ropolyi-tó Kaposvár központjától 25 kilométerre délre helyezkedik el. Két útvonalon érhető el:

• A Kaposvárt és Szigetvárt összekötő 67-es főúton, Kaposvár felől érkezve, Simonfa település után 2,5 km-re, a főútról jobbra nyíló erdei bekötőúton. Szigetvár felől érkezőknek Bőszénfa után 2,6 km-re kell balra bekanyarodni.
• A Kaposvár-Szenna-Zselickisfalud útvonalon, Zselickisfalud előtti erdei úton balra kell fordulni. A tó a főúttól 7,5 km-re található.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!