Újra sínen a Zselici Csühögő: az erdők mélyébe vezető történelmi utazás

A Zselici Csühögö, azaz az Almamelléki Állami Erdei Vasút, 2024 májusának első napjától kezdve újra utasokat szállít a festői szépségű Zselic szívében, és egészen őszig meg sem áll.

A hat kilométer hosszú pálya lenyűgöző tájakon vezet végig, ahol megelevenedik a történelem és kézzel fogható a természet.

A vasút újjászületése

A kisvasút néhány év kihagyás után, 2023-ban jelentős átalakulást követően indult újra. A munkák során az Almamelléki ÁEV teljes nyomvonala rekonstruáláson esett át, beleértve a kitérőket, megállóhelyeket, útátjárókat, az átereszeket és a vízelvezető rendszert. Az Almamellék és Sasrét között futó több mint százhúsz éves vasútvonal teljes körű felújítása méltó szimbóluma a régió gazdag erdei és történelmi örökségének. A pálya, a járműpark és az állomások megújítása mellett egy új panorámakocsit is üzembe helyeztek, ami lehetővé teszi, hogy az utasok még közelebbről élvezhessék a természetet.

Interaktív múzeum és természeti csodák Almamelléken

Almamelléken a látogatók nem csupán egy vasútállomást találnak, hanem egy olyan bemutatóhelyet, ahol a régmúlt és a jelen találkozik. Az újonnan kialakított interaktív kiállítás a Biedermann báró életébe nyújt betekintést, és bemutatja, miként fonódik össze a környék történelme a vasúttal. Ez a kiállítás kiváló lehetőséget biztosit minden korosztály számára, hogy jobban megismerjék a Zselici táj jellegzetességeit és a vasút múltját.

Május 11.: a hagyományos Kisvasúti Nap

Az újraéledő vasúti élet egyik kiemelt eseménye a május 11-re tervezett Kisvasúti Nap. A Mecsekerdő Zrt. által szervezett eseményen a kisvasút mindkét végállomásán, Almamelléken és Sasréten, változatos programokkal várják az érdeklődőket. A zenés gyermekszínháztól kezdve a solymászbemutatón át az íjászatig és arcfestésig mindenki megtalálhatja a neki való szórakozást. Az esemény célja, hogy a kisvasút és a környékbeli természeti kincsek iránti érdeklődést felkeltve, emlékezetes élményeket nyújtson a látogatóknak.

Menetrend:
Indulás Almamellékről: 10:00, 10:40, 11:20, 12:00, 13:00, 13:40, 14:20, 15:00, 15:40
Indulás Sasrétről: 10:40, 11:20, 12:00, 13:00, 13:40, 14:20, 15:00, 15:40, 16:20

Mi várja a látogatókat a Zselici Csühögőn?

  • A lenyűgöző tájakon átívelő, hat kilométer hosszú utazás
  • Interaktív kiállítások, amelyek a helyi történelembe és kultúrába nyújtanak betekintést
  • A természethez közelítő panorámakocsi, amely páratlan kilátást nyújt
  • Színes programkínálat a Kisvasúti Napot szervező Almamelléken és Sasréten

Jegyinformációk

A Zselici Csühögővel való utazáshoz a jegyek mind Almamellék, mind Sasrét állomásokon megvásárolhatóak. A gyerekek és nyugdíjasok kedvezményes áron, 1500 forintért utazhatnak, míg a felnőttek jegyára 3500 forint. A napi többszöri járatok biztosítják, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb időpontot az utazáshoz.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!