Magyarország ékkövei a Mecsekben: Zsongorkő kilátó és a Babás szerkövek

A Zsongorkő kilátó a Jakab hegyen az István kilátótól délre található 540 méter magasságban, ez a Mecsek legcsodálatosabb pontja, innen káprázatos panoráma jutalmazza a túrázó kitartását.

A koronavírus járvány szabályait betartva, távol mindentől, tettünk egy túrát a tavaszi napsütéses időben 2020. április 3-án.

A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényét egyénileg is bejárhatjuk a fára festett jelek követésével. Az ösvényt Kővágószőlős központjából közelítettük meg. A településről közel 3 kilométer hosszú, igen nehéz domborzatú, sok helyen sziklás útvonalon juthatunk fel a Zsongorkő kilátóhoz.

Az útvonalunk állomásai: Kővágószőlős, Jubileumi-kereszt, Babás-szerkövek, Sas-fészek, Remete-barlang, Zsongorkő kilátó és vissza.

Kövágószölös rendezett kis település a Mecsek lábánál. A falu határánál virágba borult bokrok nyújtanak csodás tavaszi látványt túránk elején, itt még nem tudtuk mi vár ránk.

Innen kezdödik a túra érdemi része.

Erős, meredek emelkedö következik a Jubileumi keresztig. A talaj itt-ott sziklás, földes viszonylag jól járható erdei útvonal.

A Jubileumi keresztnél érjük el az első kilátópontot.

A Babás Szerkövek legnyugatibb sziklaalakzatán áll. A jubileumi SZENT-ÉV emlékére 1934-ben, Csáki Benjámin helyi plébános kezdeményezésére került sor a kereszt felállítására, melyet Popilla Mihály cserkúti kőfaragó mester készített és Bátor Károly helyi káplán szentelt fel. A kereszten “Megváltásunk 1000 éves jubileuma emlékére” felirat áll.

Egészen impozáns látványt nyújt a szikla amelyen a kereszt áll.

Innen a piros háromszög jelzésen haladunk.

Az út mellett a legendás babás szerkövek szolgáltatják az aktuális látnivalót.

Babás-szerkövek

A Jakab-hegy oldalában vöröses sziklateraszokból fölfelé szélesedő kőtornyok emelkednek ki. A Babás-szerkövek formájukkal, illetve a mellőlük nyíló kilátással a Mecsek legismertebb látványosságainak sorát gazdagítják.

Maguk a szerkövek változó méretű, vörös sziklaformák, melyek elkeskenyedő nyakuk fölött többnyire kiszélesednek – alapzatuk pedig egy környezetéből markánsan felszökő sziklaplató, ami áttöri az erdőt. A kréta időszakban a terület kőzeteit óriási redőboltozatba gyűrték a tektonikai folyamatok.

Kilépve a Babás-szerkövek 3 sziklateraszának valamelyikére, a panoráma az egyik látványelem, ami megfogja tekintetünket.

A Jakab-hegy déli lejtőjén, alacsonyan állunk ugyan, de a szomszédos tájnál jóval magasabban.

A Dráva síkja terül el alattunk, balra kibukkan a Villányi-hegység széle, a Tenkes, szemben, tiszta időben pedig a horvátországi Papuk középhegységi láncait is láthatnánk.

A szerkövek után következik az út legnehezebb szakasza.

A kék jelzés egy rendkivül meredek emelkedön vezet fel a Sas-fészek felé, majd a kék háromszög magán a sziklákon át vezet. A nehézség ellenére rendkivül látványos, élvezetes szakasz!

A Sas-fészek egy majdnem teljesen függőleges homokkő sziklafal, régen kőbánya volt, 30-40 méter magas biztos lehetett.

Egykor e kövekből készítettek lépcsőket, malom- és sírköveket, útszéli kereszteket. A hegy déli lábánál meghúzódó falvak lakói voltak a “kővágók”. Megfigyelhetjük a köves talaj miatt alacsonyra és göcsörtösre nőtt bükk- és tölgyfákat.

Drónfotónkon jól látszik a bányászati tevékenység nyoma.

A sziklákon át vezetett a kék jelzés, igen az ott az “út” !

Ha a sziklákon átmászunk, még van egy rövid igen meredek, földes, gyökeres szakasz.

Innen már nincs több nehézség – a visszaúton kívül! Itt elértük az országos kék jelzést.

A kék jelzés szinte “egyenes” szakaszon megy, itt már látható és élvezhető a medvehagyma mező.

A jól kiépített pihenő mellett egy apró leágazás van az útról: ez vezet a Zsongorkő kilátóhoz. Térj le! Elképesztő csodát fogsz látni!

A Zsongorkő a Mecsek legszebb természetes kilátó pontja a Jakab-hegyen 540 méteres magasságban.

Innen káprázatos panoráma jutalmazza a túrázó kitartását. A vörös homokkő természetes sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület, így gyakorlatilag ez egy kilátó.

A hely varázsától itt földbe gyökerezik az ember lába.

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!