A Zengő 682 méteres csúcsára építenek új, hétszintes kilátót a Mecsekben

Új turistaattrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke, a kivitelezés a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződik.

FRISSÍTÉS (2020. június 24) megépült a kilátó, amelyről alábbi cikkünkben írtunk:

 

A Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa, Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain fekszik, magassága 682 méter. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura és triász kori mészkő. A hegyhez népmondák, legendák, népszokások sora kötődik.

A jelenlegi, bontásra váró mérőtorony 2019. december 9-én, fotó © Csodálatos Magyarország

Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete.

A Zengőn jelenleg nincs látogatható kilátó

A hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény – tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre – acélszerkezetű lesz.

A geodéziai mérőtorony 2019. december 9-én, fotó © Csodálatos Magyarország

A tervezett kilátó összesen hét szintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert.

Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás.

A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni.

Mai fotóinkon jól látszik, hogy a terület már körbe van kerítva, fotó © Csodálatos Magyarország

A Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján.

Néhány mai (2019. december 9.) drónfotó a csodálatos Zengőről:

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!