Solymári vár, a Mátyás-hegyen álló, rejtélyekkel teli erősség

A vár építésének idejéről, eredeti funkciójáról, vesztének okáról is csak feltételezések vannak, de további rejtélyek is körbelengik a több évszázados falakat.

A település nevének eredete sem tisztázott: egy legenda szerint Mátyás király vadásztársaival éppen erre haladt el, amikor a király egyik hallgatag vadásztársának odaszólt, hogy Szólj már!. S talán ennek latinos írásából származhat a Solymár név. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a Solymár név az egykoron ott lakó királyi szolgálók, solymászok és vadászok foglalkozására utal.

A Mátyás-hegyre valószínűleg a 14. század második felében, a települést akkoriban birtokló Lackfi-család építtette a várat, de eredete jóval régebbi, mivel a főtornyot római kori alapokra emelték.

A mohácsi csata után a környéken fosztogató török lovascsapatok jelentősen megrongálták a várat, de ekkor még állt. Valószínűsíthető, hogy a vesztét később tűzeset okozta, mert a régészeti ásatások során előkerültek a megégett födémgerenda maradványai. Arról viszont ismételten csak feltételezések láttak napvilágot, mi történhetett pontosan.

Az 1800-as évek elején még állhattak a vár bizonyos falrészei, de 1875-re már biztosan kitermelték az összes elérhető és felhasználható építőelemet.

Az 1929-1940 közötti ásatások során egy 16 x 9 méter nagyságú, több teremből álló épülettömb került elő: keleti oldalán gótikus bejárat nyílik, nyugati oldalát egy égnek meredő, csonka boltív zárja le. Az épületet egy derékszögben megtörő fal köti össze a 7 x 7 m-es négyszögletes saroktoronnyal.

A várat minden bizonnyal azért emelték a település határában álló Mátyás-dombra, mert kissé rejtve, de mégis nagyon jó rálátást biztosít – a mai napig – a bécsi úti völgyre, ami a nyugati forgalom ellenőrzésére volt alkalmas.

Másrészt volt egy másodrangú útvonal is, a jelenlegi hidegkúti út, ami szintén alkalmas volt Buda megközelítésére. A várdombról mind a két út forgalmát kényelmesen megfigyelhették, és a birtokos azonnal értesülhetett a jelentősebb mozgásról ami a királyi székhely közelében történt.

Megközelítés

Autóval és autóbusszal is könnyen megközelíthető. Budapest vagy Pilisvörösvár irányából érkezve is jól látható a vár a 10-es számú főútvonalról. A 10-es főútról a Brit Katonai temetőnél kell lekanyarodni a falu irányába. Solymár irányába kell haladni minden körforgalomnál, ameddig a Vasút utcán el nem érjük a Major utcát. Innen balra közelíthető meg a vár, melyet már egy tábla is jelzi.

Ha autóbusszal érkezünk, akkor Hűvösvölgy felől  BKV járatai közül a 64-es, a 64A, a 164-es és a 264-es, valamint az éjszakai 964-es a megfelelő, míg Volánbuszoknál a 830-as, 831-es és 832-es járatot kell választani.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!