A Jegenye-völgyi vízesés, ahova tavasszal is el kell látogatni

Nincs olyan évszak, amely ne rejtegetne csodákat: ilyenkor, tavasszal, különleges szépséggel bír, ahogy a kikelet meleg fuvallata kiszabadítja a jég fogságából a Paprikás-patak vizét.

A Paprikás-patak Budapest Kővár városrészének külterületi részén ered, és a Hármashatár-hegy délnyugati és a Vihar-hegy déli lejtőin lefolyó vizekből táplálkozik. Néhány kilométer után érkezik a solymári területre, s éri el a Jegenye-völgyet.

A szűk szurdokvölgyben a patak meglehetősen kacskaringósan halad, melyen hangulatos fahidak ívelnek át. Ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor a patak melletti széles út kényelmesen járható, de eső után bizony meg kell küzdeni a saras tereppel.

A völgyszakasz bejáratától néhány perc sétával lehet elérni a völgy egyik fő látványosságának számító, 5 méter magas Jegenye-völgyi vízesést, amely a Budai-hegység legnagyobb zuhataga.

A kb. 4 méter magas sziklalépcsőn lebukó víz buja, zöld lombok közt, egy apró sziklakatlanban csörgedezik. Körbe is járhatjuk, fölötte pihenőhelyet találunk (igaz, padok nélkül). A ’40-es években a vízesés felett strandfürdőt alakítottak ki a patakon, megbontva ezzel az eredeti sziklaformációt.

A patak egy kemény, gátszerűen keresztező homokkőréteget tör át ezen a ponton. A lezuhanó víz örvénylése közben szállított hordalékával koptatja medrét, ezzel kis üstszerű medencét alakít ki. Az egyik oldalon már viszonylag alámosta a sziklát, mely támasztását elveszítve egyszercsak engedelmeskedni fog a gravitáció hívásának, és lezuhan a mederbe. A vízesések így mozognak folyamatosan hátrafelé völgyükben. E homokkőgát korábban méterekkel magasabban volt, talán a mai épített terasz szintje fölött. A kis Paprikás-patak nem rendelkezik elegendő munkavégző-képességgel ahhoz, hogy teljesen kiegyenesítse a medret, ezért alábukik a kőzetlépcsőn – melyet nagyon lassan így is egyre lejjebb farag.

A vízeséshez a völgyben húzódó, könnyű, kitaposott és jelzett útvonalon jutunk el. A szintkülönbség elenyésző, a túratáv 5 kilométer. A völgy oda-vissza bejárásához 1,5 óra elegendő.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!