Körbeölelte az ősz szurdokpüspöki népi pincesorát

Nógrád megyében, a Mátra lábánál, a Zagyva völgyében fekszik Szurdokpüspöki, ahol mindig nagy hagyománya volt a szőlő- és borkultúrának.

A település nevét a szurdokszerű völgyről és az egykori tulajdonosról kapta, ugyanis a falu egyike annak a tíz településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az általa alapított Egri Püspökségnek.

Régebben szinte mindenki foglalkozott szőlőtermesztéssel, s mintegy 150 hektáron termeltek a község határában szőlőt. A bort azonban nem a házaknál tartották, hanem a pincékben, ahol télen-nyáron állandó hőmérsékleten tudták tárolni a finom nedűket.

A községtől északkeleti irányban a Kis-völgyben található népi pincesor az évszázados hagyományokkal rendelkező szőlőtermelés szép emléke.  Eleinte zsúptetős épületeket emeltek vályogfalakkal, de ezeket az elmúlt 20 év során már átépítették a tulajdonosok, így mostanra modern présházakat láthatnak az idelátogatók, így a pincesoron ötvöződik a múlt, és a jelen hangulata.

A helyi gazdák szívesen mutatják meg a kis parcellákon termelt Ezerjó, Mézes fehér, Kékfrankos, Kékoportó, Chasselas és muskotályos fajtákból nagy gonddal készített boraikat.

A település híres népviseletéről is, melyet ünnepek alkalmával még ma is felöltenek a hagyományőrző falubeliek. Nevezetességei közé tartozik a műemléki védelem alatt álló Szent Kereszt felmagasztalása templom, amelynek legnagyobb értéke a barokk főoltára, mellékoltára, szószéke és orgonája.

A község millecentenáriumi emlékműve is említést érdemel, amely Ifj. Szabó István, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása a honfoglalás kori kulturális emlékeink legfontosabb motívumait jeleníti meg.

Megér egy misét Szurdokpüspöki szent kútja is, az Istenanyánk szent kút, amely a Hollósdombon található. Szent István király jelölte ki Magyarország egyik szellemi központját erre a helyre, s ez időben Esztergom és Kalocsa mellett országunk főbb szakrális helyei közé tartozott. A helyi legenda szerint Szurdokpüspökiben Szűz Mária is járt, és gyógyított.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!