Szurdokpüspöki Istenanyánk szent kút, a Hollósdomb ősi szakrális központja

A Mátra és a Cserehát hegység lankái ölelik Szurdokpüspökit, a Zagyva-völgyében fekvő települést.

A falu nevének első része az ott található hegyek közötti keskeny völgyből ered, a „püspöki” az egykori tulajdonost jelöli, ugyanis a falu egyike annak a tíz településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az általa alapított Egri Püspökségnek.

Igen régen megtelepedett az ember e kedvező adottságú vidéken: több kőkori és bronzkori kultúra emlékeit is feltárták a területen. A község 1288-ig egyházi tulajdon, majd világi földesurak, Rédeyek, Tariak, Kompolthyak, Báthoriak birtokolták. A török korban a település nem néptelenedett el teljesen, de lélekszáma jelentősen lecsökkent, és az újra ide érkező lakosok az eredeti településtől nem messze kezdtek új életet. Az egykori központ helyét csak a kút őrizte meg és titkát a kút fölött magasodó remete barlangokban élő remeték.

A szent kutat napjainkban Turulmadár kupola borítja és gyógyító Táltos fénypadot is állítottak.

Szurdokpüspöki szent kútja, az Istenanyánk szent kút a Hollósdombon található. Szent István király jelölte ki Magyarország egyik szellemi központját erre a helyre, s ez időben Esztergom és Kalocsa mellett országunk főbb szakrális helyei közé tartozott.

Olyan láthatatlan, kézzel foghatatlan, mégis tapasztalható csodák történtek ott, melynek híre ment az egész világban. Aki ennek a kútnak a vízéből kortyolt, aki ennek a kútnak a vízében tisztálkodott, az meggyógyult. Süketek, bénák, bélpoklosok keresték fel a helyet. A helyi legenda szerint Szurdokpüspökiben Szűz Mária is járt, és gyógyított.

Megvizsgálva Európa és a világ szent helyeit, olyan energiavonalak találkoznak itt, amelyek Fatimében, Lourdes-ban, vagy Dél-Amerika szent helyein is megtalálhatók. Ezeket pozitív energiavonalaknak, Szent György vonalaknak nevezzük. Ez a pozitív energiavonal átmegy a kúton keresztül is és ez adja a víznek a gyógyító képességét – olvasható a Szellemvilág oldalán.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!