Borostyán-kút, az 1000 éves falu, Bakonybél rabul ejtő ékessége

A mondák szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet.

A Bakonybél határában található a Borostyán-kő szikla, tövében három forrás fakad, melyet Szent-kútnak vagy Borostyán-kútnak neveznek. Már egy 1397-ben kelt oklevél is így említi a Szent Mauríciusz Monostort: abbatia trium fontium de Beél, azaz apátság a három forrásnál.

Ma egyszerűen Szentkút néven ismeretes ez a bájos hely, ahol a tóvá duzzasztott Gellért, Günther és Mór névre keresztelt forrásokat parkosított terület veszi körül, árnyékot adó lombos fákkal, díszfű félékkel díszítve.

Az 1200 fős község tisztelettel őrzi a két szent legendáját: először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát a nagyjából ezer éves, középkori kápolna alapjaira, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Angol romantikus stílusúvá építették át, amely a kor divatjához és a közeli bakonybéli monostor virágkorát élő angol kertjéhez is jobban illeszkedett. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.

A fák alatt megbúvó tavacska

fotó © Jónás Attila | Csodálatos Magyarország

A kápolna környékét a falu összefogásával állították helyre 1996-ban, ekkor duzzasztották tavacskává a források vizét, s alakították ki a parton a pihenőparkot.

A Szentkúttól négy túraútvonal is indul, amely a zarándokok és a turisták számára az elcsendesedést, a belső útkeresést szolgálja.

Közben megismerhetik Magyarország egyik legvadregényesebb erdejének, a Bakony érintetlen tájainak szépségét.

fotó © Jónás Attila | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!