Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja – április 27-28.

Fedezze fel a magyar népi kultúra színes világát a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján, amelyet 2024-ben is megrendeznek április 27-én és 28-án.

Ez a különleges esemény évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek. Az ünnepi nap alkalmából izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel nyílnak meg a kapuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a paraszti kultúra gazdag hagyományába.

2013 óta minden évben a Szent György napját követő hétvégén kerül megrendezésre ez a hagyományteremtő esemény, amely nemcsak a tavaszi állatkihajtás emlékét idézi fel, hanem a természet és az emberek újjászületésére is felhívja a figyelmet.

A Tájházak Napján a látogatók számos izgalmas és interaktív program közül választhatnak. A hagyományos kézműves foglalkozásoktól kezdve, mint a fazekasság, a szövészet vagy a kosárfonás, egészen a népi ételek készítéséig, mindenki találhat magának való elfoglaltságot. A gyerekek számára külön programokat szerveznek, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a régi eszközökkel és mesterségekkel.

Ezen a különleges napon együtt ünnepelhetjük a tavaszt és a kulturális megújulást, amint a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok kinyitják kapuikat és szívüket a nagyközönség előtt.

A teljesség igénye nélkül íme 20 helyszín a XII. Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja kínálatából.

Balatonkenese

Balatonkenese is csatlakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége által meghirdetett Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja eseményhez. Április 27-én a Kenesei Tájház ingyenesen látogatható és számos programot kínál:
kemencés ételek, sonka kóstolás, szalonnasütés, állatsimogató, kézműves foglalkozások, nemezelés és kötélverés, népzene és táncház a Kákics Zenekarral, tárlatvezetés.

Békéscsaba

A Munkácsy Mihály Múzeum a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napján április 27-én 14 órai kezdettel a Szent György – napi kalandozások a Gabonamúzeumban! című rendezvényére várja a családokat. Kézműves foglalkozás, családi kincskereső játék, tárlatvezetés a Gajdács-tanyában és a Csókási-szélmalomban, mese, tombola és sok más egyéb áll a kínálatban.

fotó: Tájházszövetség

Bodrogkisfalud

Április 27-én és 28-án 10 órától folyamatos tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Bodrogkisfaludi Tájházban. Ezen kívül nemezelés és 3D-s csodaszarvas készítése is folyik majd, készül egy üstben Jókai bableves, a gyermekek pedig állatokat is simogathatnak.

Budapest, Budafoki Barlanglakás Emlékmúzeum

14 órakor megnyitja kapuit a Barlanglakás Emlékkiállítás a Tájházak Napja alkalmából. A látogatók megtekinthetik özvegy Tóth Győzőné egykori barlanglakást, és megismerhetik a lakók mindennapi életét, használati tárgyait. A program ideje alatt minden egész órában tárlatvezetést tartanak, a kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a karkötőkészítést, bőrből és textilből.

Budapest, Cinkotai Tájház

A Cinkotai Tájházban az érdeklődők megtekinthetik a régi parasztházat, amely tájházként látogatható. Óránként tárlatvezetéssel várják az érkezőket április 27-én.

Buzsák

Minden hagyományőrző és hagyományszerető vendéget nagy szeretettel várnak Buzsákon április 27-én. Lesz ingyenes tárlatvezetés a Tájházban, hímző asszonyok, kézműves vásár, fafaragás, póni lovagoltatás, népi fajátékok, kosárfonás, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból.

fotó: Tájházszövetség

Gyón

Többek között kézi hímzésű virágos falvédők kiállításával, a Textildíszítő Kör virághímzési és horgolási bemutatójával, a Gyóni Géza Nyugdíjas Klub és a Dabasi Dalkör tagjainak virágos dalaival verseivel, meséivel várják a látogatókat Gyónon. Április 27-én megemlékeznek a 90 évvel ezelőtt átadott főközlekedési útvonal a Gyóni Beton átadására is, ezért hívták meg az ország különböző pontjáról érkező, évek óta Dabason, a motoros felvonulásban résztvevő 150-200 motorkerékpárost a tájház meglátogatására és az általuk az ország több tájházától érkező virágok elszállítására.

Hosszúhetény

Az idei Tájházak Napja program középpontjában a Zengő hegy áll. Ennek kapcsán nyílik gyermekrajz kiállítás, majd a tájház udvarán szimbolikusan megmásszák a Zengőt. A sárga háromszög jelzésű turistaúton haladnak a Zengő csúcsára hét állomáson keresztül, melyek a helyi táji elnevezésekhez kapcsolódnak. Az út során az érdeklődők megismerkednek a szőlőkultúrával, a kelet-mecseki növény és állatvilággal, a vadászkultúrával, mondákkal, legendákkal – Bárányles, Zengő legendája –, a történelemmel (Zengő csata). De lesz zenés vásári komédia és táncház is.

Noszvaj

Az esemény országos megnyitójára Noszvajon kerül sor április 27-én, ez alkalomból Noszvaj hagyományait bemutató nap lesz a Gazdaházban. A programok között szerepel májuskosár készítés, helyi termék és kézműves vásár, nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak kézműves foglalkozásokat, sok néptánc, népzene, s befűtik a Gazdaház kemencéit is Finom sütemények, s a noszvaji üstben főtt leves is kóstolható lesz.

fotó: Tájházszövetség

Oszkó

Április 27-én az érdeklődők megismerhetik a Vasi-hegyhát és az oszkói szőlőhegyen élők egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyelhetnek mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is. A nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be a pincetájház épületét és berendezését (prés, régi háti permetező, cserépkotyogó, fahordók, szőlődaráló…stb.), a Hegypásztor pincéket a tókától a pajtákig.

Ócsa

Kék-fehér forgatag várja a látogatókat április 27-én az Ócsai Tájházban. A kékfestő viseletek és a kék hímzett kötények bájos világába hívják az érdeklődőket egy időutazásra az ócsai Öregfaluba. Az Ócsai Tájház portái és az Ócsai Református Műemlék Templom tárlatai ezen a napon ingyenesen látogathatók. A családi délelőttön az ócsai hímzésmintákkal, kékfestő viseletekkel ismerkedhetnek kicsik és nagyok, autentikus és formabontó, mai alkotó tevékenységek mentén. Játszóudvar, mesefalu várja az apróságokat, a nyitott műhelyekben pedig mézeskalácsot sütnek, varrnak, hímeznek, faragnak és rejtélyeket oldanak meg.

Öcsöd

Április 26-án, pénteken reggeltől késő délutánig gyerekcsoportokat fogadnak Öcsödön, a Körös Tájházban, akiket a helyi egyesület tárgyalkotói a szalma-és csuhéfonás, mézeskalács készítés, hímzés, selyemfestés világába avatnak be, de végezhetnek papírfonást is újrahasznosított anyaggal. Mindezeken kívül lesz énektanulás is népdalkör tagjainak bevonásával. A gyerekeknek bemutatják a tájházat, a berendezést, vezetést tartanak az udvari góréban kialakított szabadtéri gyűjteménynél is. Április 27-én, szombaton helyi és régióbeli csoportokra számítanak a Tájházban, a látogatók a helyi József Attila Emlékházat is megtekinthetik.

fotó: Tájházszövetség

Szajk

Április 27-én, szombaton 14.30-tól a Szajki Tájház udvarában Vitéz László és az elátkozott malom vásári bábjátékot adja elő: Pály János bábművész. A piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket.. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. A bábelőadás után 15.30-tól Güth Csilla kézműves foglalkozására kerül sor az újrahasznosítás jegyében. Kézügyességet, koncentrációt, kreativitást fejlesztő játék is egyben, aminek csak a fantázia szab határt, esetleg az olló.

Szaporca

A Szaporcai Cifraház kinyitja kapuit a látogatók előtt április 27-én, akik megnézhetik a házat, a megújult falvédő kiállítást, és újra megkóstolhatják a már jól ismert, az udvari kemencében sült rétest.

Szeged

A szegedi Napsugaras Tájház vépi játszóházban ágyásjelölőket, virág kaspókat, kosarakat, kerti mécseseket, ügyességi játékokat lehet készíteni. Mindezek mellett a tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel, kultúrsétákkal, furfangos fejtörőkkel várja a látogatókat április 27-én.

Szokolya

Érdekel a környezettudatos építés? Szívesen megismerkednél a természetes anyagú építési technológiákkal, a hagyományos építéssel? Eltöltenél egy eseménydús napot a festői szépségű Szokolyán? Ha a válaszod igen, akkor április 27-én a Kacár tanyán a helyed, ahol egész napos előadásokkal, workshopokkal, gyerekfoglalkozásokkal készülnek.

Szolnok

A Tabáni Tájházban rendkívüli nyitvatartással várják a látogatókat április 27-én 10-13 óra között, melynek során lehetőség nyílik a tájház megtekintésére, az éves programok ismertetésére, kézműves programokba bele kóstolni és batyus csemegézésre.

Szombathely

A Vasi Skanzen is csatlakozik idén a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napjához. Április 27-én tárlatvezetés, könyvbemutató, izgalmas előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások, szabadtéri játékok és minden egész órakor 15 perces „pásztorképző” várja a látogatókat

fotó: Vasi Skanzen

Tiszadada

Április 27-én a Tiszadadai Tájházban a kézműves foglalkozáson kívül a látogatók megismerhetik a tájház gyűjteményében lévő karikás ostorokat is és az elkészített ostorokkal, közös cserdítésre is meghívást kapnak.  De lesz óriás helytörténeti társasjáték a Tájház udvarán, és helytörténeti túra is.

Tiszafüred

Legyél Te is fazekas! Ismerkedj meg a jellegzetes tiszafüredi kerámiák készítésének technikájával április 27-én a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban, Tiszafüreden, ahol fazekas programokkal, tavaszi díszek készítésével, vidám játékokkal várják a családokat. A Tájház kertjében zajlott régészeti feltárás munkálataiba is belekóstolhatnak a látogatók, megismerve a 19. századi műhely eredeti termékeit.

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja több, mint egy esemény; ez egy ünnep, ahol minden generáció számára kínálnak lehetőséget a tanulásra, szórakozásra és a hagyományok ápolására. Ne hagyja ki ezt a csodálatos lehetőséget, hogy részese legyen a magyar kulturális örökségnek, és fedezze fel a múltban gyökerező jövőt.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!