Több mint félszáz program a Tájházak napja alkalmából április 23-24-én

Az országos rendezvénysorozatra először 2013-ban került sor azzal a céllal, hogy tavasszal, az év egy napján a tájházak az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapját április 24-én tartják. A Tájházak e naphoz legközelebb eső hétvégén rendezett hagyományteremtő programjaival nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet fordítanak.

A Tájházak napja remek lehetőség, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világára, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlataikra, eseményeikre felhívják leendő látogatóik figyelmét.

Az eseményhez csatlakozó tájházak a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket, s meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve. A Magyarországi Tájházak Szövetsége honlapján gyűjtötte össze a programokat.

Baranya megye

Geresdlaki Tájház: április 23. 10-16 óra
10 órától ingyenes magyar és német nyelvű tárlatvezetés, 13 órától népi játékok a gyermekeknek, valamint kézműves foglalkozások.

Hosszúhetényi Tájház: április 23. 14-18 óra, április 24. 14-17 óra
A Tájházak Napja idei témája növényritkaságunk, a Bánáti bazsarózsa, ennek apropóján gyerekrajz kiállítás nyílik a tájház istállójában. Délután a Kelet-Mecsek növény- és állatvilágához kapcsolódó interaktív foglalkozásokat tartanak és kemencés finomságokat is kóstolhatnak a vendégek.

Szajki Tájház: április 23. 10-16 óra, április 24. 10-12 óra
Tárlatvezetéssel, mese előadással, postagalamb bemutatóval, kézműves programokkal is várják az érdeklődőket a tájházba, amely ingyenesen látogatható ezen a hétvégén.

Bács-Kiskun megye

Benedek Péter Emlékház, Uszód: április 23. 10-14 óra, április 24. 14 órától
Többek között kézműves foglalkozások, néptáncbemutató, tájház kvíz, babzsák dobálás, patkóhajító játék, az állandó néprajzi gyűjtemény ingyenes megtekintése várja a látogatókat.

Dunaszentbenedeki Tájház: április 23. 13-18 óra
Kirakodóvásár, helyi kézműves termékek bemutatója, virágvásár és kézműves foglalkozás várja a tájházba érkezőket, akik a térség dalaiból és néptáncaiból is kapnak ízelítőt.

fotó: Tájházszövetség

Szlovák Tájház Kiskőrös: április 23. 10-16 óra, április 24. 9-17 óra
Dalcsokor, nyuszisimogató, népi játékok, szakmai tárlatvezetés is várja a látogatókat, ám jó tudni, hogy a helyszínen kemencés kenyérlángos és hólabda is készül.

Homokmégyi Tájház: április 23. 9-16 óra
Másfél óránként induló tárlatvezetéssel ismerhetik meg a vendégek a tájházat, amely népművészeti bemutatónak is otthont ad, a látogatók kipróbálhatják például a kalocsai virágok írását és színezését.

Békés megye

Csabaszabadi Szlovák Közösségi Ház: április 23. 10-14 óra
A program keretében bemutatják a község múltjában fellelhető építési, kulturális értékeket, illetve azok mai állapotát.

Borsod – Abaúj – Zemplén megye

Borsodi Tájház: április 24. 9-18 óra
Népdalkörök találkozójára is sor kerül Edelényben a Tájházak Napja alkalmából, mikor a tájház és a megrendezett programok is ingyenesen látogathatók.

Füzéri Tájház Porták: április 23. 11-17 óra, április 24. 11-17 óra
Húsvéti szokásokat elevenítenek fel  az 1879-ben épült Füzéri Tájházban és a szomszédságában lévő Múltidéző Házban: tojásfestés, mézeskalács díszítés, helyi tájjellegű húsvéti ételek kóstolása.

Népi Művészetek Háza, Táncpajta és tájház: április 23. 14-24 óra
Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, matyó népviseletbe öltözés Népi Művészetek Házában, alkotóházak és tájházak megtekintése a Hadasban, 19 órától táncház a Dobroda Zenekarral, Nyíri Gábor vezetésével.

Tájházak Tard: április 23. 11-16 óra, április 24. 12-17 óra
A tardi népdalokat, néptáncot és a népviseletet is megismerhetik a tájházba érkezők, akik a nap folyamán a gyönyörű tardi viseletet is magára ölthetik.

Tolcsva Tájház: április 23. 10-17 óra, április 24. 10-15 óra
A tájház bemutatása, tárlatvezetés, kézműves termékeinek bemutatása, édességárus, egy helyi ételspecialitás főzése bográcsban is szerepel a Tájházak napja programjában.

„Villa Scederkyn” Tájház: április 24. 14-17 óra
A programok között szerepel egy rovarhotel kihelyezése a tájház udvarán, közös virágültetés, szobanövény örökbefogadás, fotózás a tisztaszoba hátterével korabeli kellékekkel, kézműves foglalkozás, népi játékok.

Csongrád – Csanád megye

Algyői Tájház: április 23. 8-12 óra
Az Algyői Tájház 2022-ben a Népviselet Napjához csatlakozva szervez programot. A tájházban az algyői Zsibongó Néptáncegyüttes fellépő viseleteiből mutatnak be néhányat, illetve Balassa Marianna algyői viseletkészítő munkáiból láthatnak ízelítőt.

fotó: Tájházszövetség

József Attila Múzeum Makó: április 26. 14 órától
Makó közlekedési és szállítóeszközeinek bemutatására létrehozott kocsiszín felavatására kerül sor április 26-án, melyet a helyi táncegyesület tagjainak fellépése is színesít. Április 23-án a múzeumlátogatás ingyenes.

Napsugaras Tájház: április 23. 10-18 óra
A látogatók a növények gyógyító erejével ismerkedhetnek meg, valamint a népi játszóházban különféle kézműves programokkal várják az érdeklődőket. Mindezek mellett a tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel kultúrsétával várja a látogatókat.

Fejér megye

Mezőfalvi Tájház: április 23. 12-22 óra
Tárlatvezetés, kézműveskedés, hajfonás, tájház kvíz, lovaskocsikázás és élő népviseletek várják az érdeklődőket, azaz egész nap viseletbe öltözött táncosok vesznek részt a programon.

Tordas Tájház: április 23. 10-18 óra
A tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat is bemutatják a Tájházak napján az érdeklődőknek, akiket süteményekkel és helyi borral is megkínálják.

Újbarki tájház: április 23. 15-18 óra
A tárlatvezetésen kívül a hagyományos mesterségekkel és a mézkészítéssel is megismerkedhetnek a látogatók.

Sukoró-Néprajzi Ház: április 24. 14-19 óra
A programok között szerepel élőzenés néptánctanítás, népi játékok gyermekjátszó foglalkozások és hangszerbemutató is.

Győr – Moson – Sopron megye

Fertőhomoki Tájház: április 23. 10-17 óra, április 24. 10-17 óra
Búzaszentelés, tábori szentmise, kiállítás megnyitó is szerepel a Tájházak napja programjai között.

fotó: Tájházszövetség

Kisfaludi Tájház: április 23. 10-18 óra, április 24. 10-18 óra
Programok: népi fajátékok, citeramuzsika, népdalok a Kisfaludi Dalkör előadásában, hagyományos ételek kóstolása.

Tényői Tájház: április 23. 15-21 óra
Tárlatvezetéssel, vesszőfonással, gyerekprogramokkal, néptáncos bemutatóval, este pedig egy bográcsos vacsorával várják az érdeklődőket a tájházban.

Hajdú – Bihar megye

Csicsóka Tájház Biharkeresztes: április 24. 13-17 óra
A program része lesz: mézkóstoló, méhészeti termékek vására, az I. Keresztesi pálinkamustra, kézműves csoki csodák, kézműves foglalkozások és állatsimogató.

Heves megye

Boldogi Tájház: április 23. 10-15 óra
A kosárfonás fortélyaival és a mézeskalács készítés technikájával is megismerkedhetnek a látogatók. A program ideje alatt a Hagyományőrzők Tubu Kalácsot sütnek, közben népdalokat tanítanak. A legkisebbek örömére állatsimogatót rendezünk be az udvaron.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény: április 23. 10-16 óra, április 24. 10-16 óra
Interaktív tárlatvezetés várja az érdeklődőket: kipróbálhatják a régi idők használati eszközeit, élményt szerezhetnek a funkcionális működésről. Játszóház és lovaskocsikázás is színesíti a programot. A helyszínen „madárlátta” elemózsiával kedveskednek a szervezők.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház: április 23. 10-16 óra
A jellegzetes tiszafüredi kerámiák készítésének technikájával ismerkedhetünk meg a Tájházak napján:. fazekas programok, tavaszi díszek készítés, vidám játékok várják a családokat, akik a tájház kertjében zajló régészeti feltárás munkálataiba is belekóstolhatnak.

fotó: Tájházszövetség

Tájház Jászalsószentgyörgy: április 24. 15-17 óra
Citerazenekarok mutatkoznak be a délután során, akik felelevenítik a régi dalokat.

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény: április 23. 10-18 óra
A népi építészetről és annak a településen megjelenő formáiról tudhatnak meg többet a látogatók.

Komárom – Esztergom megye

Héregi Tájház: április 23. 11-18 óra
A tájházban tárlatvezetés lesz, régi használati tárgyakkal ismerkedhetnek meg a látogatók, majd Falusétára hívnak mindenki. A Hagyományőrző napot a Héregi Jókai Mór kultúrotthonban rendezik meg filmvetítéssel, kézműves termékek bemutatójával, régi mesterségek felelevenítésével.

Pest megye

Acsai Tájház: április 24. 13-17 óra
13 órakor nyitja meg kapuit a felújított tájház, a kiállítás ingyenesen megtekinthető. Az udvaron népi játszótér, motívumfestés, hagyományos népi ételkóstolás lesz.

Albertirsai Faluház: április 23. 10-16 óra
Eszem-iszom-dínom-dánom várja az Albertirsára látogatókat. Lesz gólyalábas bemutató, játéktér, kézműves bemutató és vásár is.

Barlanglakás Emlékkiállítás Budapest: április 23. 14-19 óra
A konyhakertek növényeivel és a belőlük készült festékekkel, az ősi gyógymódokkal ismerkedhetünk meg a délután folyamán.

Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Budaörs: április 23. 10-14 óra
Budaörs híres régi épületei Lego-ból megformálva, mind ehhez viseletbe öltözött Lego-figurák, állatok, szekerek, szerszámok és még sok más kiegészítő is társul, valamint további családi programok.

Cinkotai Tájház: április 24. 10-16 óra
A Tájházak Napján a Cinkotai Tájház 10-17 óráig várja látogatóit vezetéssel, érdemes meglátogatni a főváros ritka tájházainak egyikét.

Nagytarcsai Múzeumi Kiállítóhely: április 23. 14-18 óra, április 24. 14-18 óra
Kiállítás megnyitó, gyermek citerazenekar, kézművesség, folklórműsor, tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

Ócsai Tájház: április 23. 10-16 óra, április 24. 10-16 óra
Az Ócsai Tájház és az ócsai Öregfalu több portája is sarkig tárt kapukkal várja a betérőt, hogy ezen a napon ingyenesen mutathassák be gyűjteményi házaikat.

fotó: Ócsai Tájház

Pomázi Örökség Tájház: április 23. 9-13 óra
A tájházban a szerb húsvéti hagyományoknak és szokásoknak szentelik e napot.

Taksonyi Német Nemzetiségi Tájház: április 24. 15-20 óra
Újra megnyitja kapuit a tájház Az otthonunk című kiállítással. Az érdeklődőket helyben készült ételek kóstolója és kézműves foglalkozások várják.

Somogy megye

Buzsáki Népművészeti Tájház: április 23. 10-17 óra
Program: a tájház megtekintése: lakóház, benne tisztaszoba, szabadkéményes konyha, a „Nagyberek horvát falvainak népművészete, népi iparművészete” c. kiállítás, régi mezőgazdasági gépeket bemutató kiállítás, buzsáki hímzések és fafaragások bemutatása, kézműves foglalkozások, táncház, kenyérlángos sütés.

fotó: Buzsák

Vörsi Talpasház: április 23. 10-16 óra
Népi játékok és kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket. Ezen a napon a bemutatóhely ingyenesen látogatható.

Szabolcs – Szatmár – Bereg megye

Sóstói Múzeumfalu: április 23. 10-16 óra, április 24. 10-15 óra
Ingyenes tárlatvezetés, kerítésfonó workshop, a szarumegmunkálás egyes lépéseinek megismerése is várja a családokat a múzeumfaluban.

Tolna megye

Bogyiszlói Tájház: április 23. 10-16 óra
Múltidéző családi nap a Bogyiszlói Tájházban: népi játékok, kézműves foglalkozás, ételkóstoló, vetélkedő, népzene, néptánc, tárlatvezetés.

Sárközi Tájház: április 23. 8-16 óra
Könyvbemutató, hímzés és gyöngyfűzés, nyák napi kézműves foglalkozás, s a hagyományos kerek kalács és borkóstoló várja a látogatókat.

Sárpilis Tájház: április 23. 13-19 óra
Kézműves foglalkozással egybekötött magbörze, tábortűz szalonnasütéssel.

Vas megye

Hegyhátszentpéteri Tájház: április 24. 10-19 óra
Kellemes tavaszi családi programok a tájház udvarán: egy csipetnyi helytörténet, egy csipetnyi néprajz, kézműveskedés, zene, finom helyi falatok, hagyományőrző íjászbemutató. Egész nap vezetett tájházbejárás.

fotó: Tájházszövetség

Oszkói Pincetájház: április 23. 14-18 óra
A látogatók vezetetten ismerhetik meg a Pincetájházat, ezzel együtt a népi építészetről is kapnak ismereteket. A gyermekeket kézműves foglalkozás várja, a felnőttek pedig a szőlőhegy levét is megkóstolhatják.

Vashosszúfalui Tájház: április 24. 10-17 óra
Kézműveskedés, zene, finom helyi falatok és gész nap vezetett tájházbejárás. Gyerekprogramok, helyi termék kóstoló és vásár.

Veszprém megye

Tájház Jásd: április 23. 10-17 óra, április 24. 10-17 óra
Tárlatvezetés a tájházban, népi játékok bemutatása, hagyományok ismertetése.

Zala megye

Gyenesdiási Pásztorház: április 23. 9-13 óra
Kézműveskedés: csuhé, fonal, bőr és sütés-főzés: aludttejes prósza, krumplileve leves.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!