Száznál is több fesztivál és szórakoztató program 2023. június 25-ig

Változatos rendezvényeket kínálnak a magyarországi települések 2023. június 19. és 25. között.

A fesztiválok, gasztronómiai és családi esemény mellett bűbájos programok is színesítik az elkövetkező napokat. Bűbájos, azaz varázslatos! Nem is csoda, hiszen június utolsó hétvégéjén, Szent Iván napján, illetve az ehhez kapcsolódó Múzeumok éjszakáján pazar programok várják az érdeklődőket.

Szent Iván éjszakája eredetileg pogány eredetű ünnep volt, amelyet az északi népek, például a kelták és a germánok tartottak meg. Az ünnep kapcsolódott a nyári napfordulóhoz, amikor a nap a legmagasabbra emelkedik az égen. A hagyományok és szokások általában a termékenység, a tűz tisztelete és a természet ereje köré épültek.

Az ünnep központi eleme a máglya vagy a tűzgyújtás volt. Sok helyen emberek gyűltek össze, hogy tüzet rakjanak, körbe táncoljanak és énekeljenek. Az emberek átugrottak a máglyán, abban a hiszemben, hogy ez megvéd a betegségektől és rossz szerencsétől. Ezenkívül szokás volt gyógynövényeket gyűjteni az éjszaka varázslatos erejével.

A keresztény hagyományok szerint a Szent Iván éjszakáját Szent János apostol és evangélista tiszteletére tartották meg. Az ünnep a keresztények számára a keresztelést és a megtisztulást jelképezi. Számos helyen tartottak szertartásokat és miséket az ünnep alkalmából. Szent Iván éjszakája mára a hagyományos ünnep és a kulturális események sokszínűsége lett.

A programok nevére kattintva további információk olvashatók az adott rendezvényről.

Június 20-24.

Június 20-25.

Június 21.

Június 21-25.

Június 22.

Június 22-24.

Június 22-25.

Június 22-26.

Június 23.

Június 23-24.

Június 23-25.

Június 23-augusztus 31.

Június 24.

Június 24-25.

Balatoni programok ide kattintva >>

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!