Gortva-Jójárt kilátó, a freskókkal díszített messzelátó a Nyikom csúcsán

2015-ben adták át a Nyikom 764 méteres csúcsán emelkedő kilátót, melyet Gortva Zsolt, a birtok tulajdonosa építtetett a feleségének.

A kilátó, amely elsőre talán egy erődhöz hasonlít a legjobban 22 méter magas. Tetején egy 8 méteres kereszt tör az ég felé, amely világításának köszönhetően éjszaka tájékozódási pontként is szolgál.

A kilátóról elénk táruló panoráma lenyűgöző: felső szintjéről szinte az egész Mátra kirajzolódik, a budai hegyektől egészen a Felvidékig terjed a nem mindennapi kilátás.

A torony többfunkciós:a látványon kívül éjjeli szállást is kínál a megfáradt vándornak. A természetjárók 5 szint közül választhatnak, ezek közül több emeleten kanapé, heverő, alvásra alkalmas bútor szolgálja a kényelmet.

Legalul kályha melegít a téli éjszakákon, belül vezetett kéménycsöve pedig az egész épület fűtéséért felel. A tüzelőfa a kilátó kültéri fedele alatt van felhalmozva. A legfelső szinten padokat és asztalt helyeztek el. Hátul wc-t lelhetünk, és a nyári félévben az esővíz is összegyűlik a hordókban – lehetőséget adva a mosdásra. A torony jól felszerelt, mindent tartalmaz, ami az éjszakázáshoz szükséges. Esténként napelem biztosít áramot és némi fényt az épületben. A szabályzat teljesen egyértelmű: az épületet legalább olyan jó állapotban hagyjuk el, amilyenben találtuk érkezésünkkor.

A kilátó egyes emeleteit Szent Borbála történetének plafonfreskói díszítik.

Több útvonalon is megközelíthető: Mátrakeresztes felől a P jelzésen a legegyszerűbb, egészen a Nyikom-nyeregig vezet a jelzés, innen jól követhető földúton pár száz méter a kilátó. Pásztó felől a Z+ jelzést követve lehet feljutni szintén a Nyikom-nyeregig). Pásztó felől van egy másik útvonal: a P3 jelzésen a Muzsla üdülők érintésével a Muzsla-nyeregig kell felkapaszkodni, ahonnan a P jelzést követve szintén a Nyikom-nyereghez érkezünk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!