Virágba borultak, és teljes pompájában ragyognak Zalakaros cseresznyefái

Zalakaros üdülőváros Zala megye Nagykanizsai járásában, a Zalaapáti-hát területén. A megye délkeleti részén, Keszthely és Nagykanizsa között fekszik, a településen működő termálfürdőnek köszönheti idegenforgalmát és ismertségét.

A település első hiteles írásos említése 1254-ből való, ahol királyi birtokként jelzik egészen 1355-ig.

A falut Nagy Lajos király az óbudai káptalannak adta kárpótlásul, melytől kezdve Karos sok évszázadra egyházi birtok lett, egészen a török világ 1566-os megjelenéséig. Az igazi küzdelem a túlélésért a török harcok idején zajlott, és amely Kanizsa várának visszafoglalásáig tartott. Kanizsa bevételét ugyanis ostromzárral, kiéheztetéssel tervezték a hadjárat szervezői, ezért a környék lakott településeit  1687-ben elpusztították, lakóit évekre elűzték. Kanizsa  1690 –es kapitulálását követően nyílt  csak lehetőség arra, hogy a karosiak három év után hazatérjenek és az elkezdhessék a pusztává vált faluban házaik újjáépítését, földjeik művelését.

Karos a Zala előtagot 1908-ban kapta a Belügyminisztériumtól, ezzel különböztették meg a Bodrogközben található, ugyanilyen nevű településtől. Nevének eredetére több magyarázat is született, valószínűsíthetően a Károly személynév egyik alakjáról van szó. Ekkor hagyták jóvá címerét is, mely vörös csücskös talpú pajzs, zöld pajzstalpának közepén fa, jobb oldalán kasza, bal oldalán gabonakéve. Így a település tradicionális színei vörös-zöld.

Napjainkra a világ számára azonban a fürdő jelenti Zalakarost.

1978-ban „az elismert gyógyvizű” fürdőt az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan gyógyfürdővé nyilvánította. A Zalakarosi Fürdő nemzetközi hírű gyógylétesítmény. Vizére szénhidrogén kutatófúrás során találtak rá 1962-ben. Gyógyvize: 2000 méter mélyből fakadó 96 C°-os hőmérsékletű. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyikének tartják. Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában.

A település legnagyobb tavaszi látványossága az áprilisban virágzó japán díszcsereszenye fasor:

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!