Sástó, hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Mátra szívében

Mátrafüred és Mátraháza között bújik meg az ember alkotta Sástó, mely körül egy tanösvény is vezet bemutatva nemcsak a tó, hanem tágabb környezetének, a Mátrának természeti értékeit és érdekességeit.

A  Sástó hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava, a tengerszint felett több mint 500 méterre terül el. A tó a Kékestől nem messze, déli irányba, 510 méteren fekszik.

Az egykoron mintegy 2 hektáros nagyságú esővíz által táplált mocsaras, lápos, sással benőtt tó lecsapolása 1960-ban kezdődött és 1961. május 16-án fejeződött be.

Ennek során a tó és mocsár vizét egy csatornán keresztül elvezették, a kiszáradt mederből eltávolították a növényzetet, s megtörtént a tereprendezés. Miután elérték a megfelelő mélységet mesterséges szigeteket hoztak létre, melyeket fahidakkal kötöttek össze. Ezt követően megtörtént a vízzel való feltöltés, melyet a közeli Farkas-kút forrásától kiépített vezeték segítségével oldották meg.

Egy itt tett kirándulás alkalmával meglátogathatjuk az egykor fúrótoronyként üzemelő kilátót is. Az 53 méter magas sástói kilátót Romániában gyártották és eredetileg a Szeged melletti Algyőre olajfúró toronynak szánták. Kis átalakítás után 1973-ban került Sástóra.

A vérbeli túrázókat várja a Béka-tanösvény, amely egészen a Farkaskút-forrásig vezetve mutatja be a terület állat-, és növényvilágát.

Az átlagosan 1 méter mélységű tó nyáron kiváló csónakázó- és piknikezőhely.

A Sástó Mátrafüredtől északra, a Mátrában található. A tó hivatalosan Gyöngyöshöz tartozik. Budapesttől nagyjából 1,5 óra az út autóval. Maga a kilátó a tó nyugati oldalán fekszik.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!