Apci tengerszem: a Mátra páratlan csodája

Az apci Tengerszem, vagy másnéven Széleskő-bányató a Zagyva folyó völgyében található meg Apc mellett. Apc egy Árpád-kori falu, amelynek első írásos emlékei 1246-ból valók.

A heves megyei községben lakók száma háromezret sem éri el. A község ugyan nem nagy, a környezete csodálatos túralehetőségeket biztosít, és persze, ne feledkezzünk meg a bányatóról sem, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A bányatavat és a környező erdőket 1995-ben minősítették helyi jelentőségű természetvédelmi területnek. A tó vize mély, partját hatalmas, meredek sziklák ölelik körbe, de jó időben a természetbarátok, különösen a környékbeliek előszeretettel a partra heverednek, hogy egy kellemes pihenőt tegyenek. A magas sziklaszirtekre is érdemes óvatosan felmászni, hiszen a kilátás csakugyan páratlan. A sziklák mentén egy nehezebben járható úton egészen körbe is lehet járni a tavat, ám csapadékos időben ez a csúszósság miatt nem ajánlott.

Apcot keletről a 397 méter magas apci Somlyó határolja.

Apcra érkezve az “Y”-nak is nevezhető kereszteződésben térjünk le balra a főútról Jobbágyi felé. A településről kiérve, 2 kilométer múlva egy kő talapzaton álló kerszthez ér az út. Itt jobbra kell fordulni a földes útra (parkoló).

A túraútvonal első szakasza kényelmesen emelkedik.

A dombtetőn jobbra kell fordulnunk, ahonnan már szinte sík terepen haladhatunk a tengerszem felé.

Innen, egy erdei ösvényen lehet bejutni a tóhoz.

Megpillantani a csillogó, széltől fodrozódó víztükröt a magas sziklafalak ölelésében, leírhatatlan élmény.

A tó melletti barangolás után, mi felmásztunk a hegyre, és körbejártuk a tavat. Fentről is mesés kép tárult elénk.

“Hegymászás” közben megfogalmazódott egy gondolat, mely így szólt: …és itt hogy fogunk visszajönni? Helyenként nem egyszerű  a terep, vagy csak mi választottuk a legnehezebb utat? Mindegy is, a látvány kárpótol.

Milyen élmény?

Az Apci tengerszem csodálatosan szép, gyönyörű kristálytiszta vize és a körülötte lévő sziklafal és erdő látványa miatt pedig nagyon különleges. Az egész tó lényegében egy zárt völgyben van, amelytől az embernek nagyon meghitt hangulata lesz. A tóhoz ma már egyre többen járnak fürdőzni, búvárkodni, kirándulni. A fiatalok körében népszerűvé vált a tó melletti sátrazás, sütögetés is. „Ha erdőbe mész, csak a lábnyomod hagyd ott”

Az Apci tengerszem után kirándulásunkat folytattuk, a Salgótarján előtt elhelyezkedő Kishartyáni Kőlyuk-oldal volt a célunk. Alábbi cikkünkben nézzétek meg ezt a káprázatos látnivalót is!

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!