Magyarország egyik legszebb útja a Gyöngyöstarjánban virágzó vérszilva fasor

Virágzik a vérszilva a gyöngyöstarjáni bekötőúton! A település bevezető útja mellett, két oldalon fut végig a Vérszilva-fasor, amely Gyöngyöstarján jelképévé vált.

A japán cseresznyevirágzáshoz hasonlóan ez is turistalátványossággá nőtte ki magát az évek alatt. A Mátra hegyvonulatai alatt található Gyöngyöstarján 472 hektár szőlőterülettel rendelkezik, és tavasszal a virágzó vérszilváknak köszönhetően nyújt csodálatos látványt.

Gyöngyösről kifelé haladva Gyöngyöspata felé vezető úton kell menni kb. 5 km-t, majd jobbra kell fordulni a Gyöngyöstarján felé vezető bekötő útra. Már a távolból látszik a hosszú vérszilva fasor.

A vérszilva elnevezés alatt a cseresznyeszilva vörös levelű változatait értjük. Különleges látványa miatt előszeretettel ültetik kertekbe, parkokba, vagy utakat szegélyező fasorként. Terebélyes, sűrű lombkoronájú, 5-8 méteresre növő fa még lombfakadás előtt, áprilisban hozza ötszirmú, rózsás árnyalatú, enyhén illatos virágait. Virágzás után először bronzos lombja fejlődik. Az ősszel megjelenő vörös színű, gömbölyded termések fogyaszthatóak, savanykás ízűek.

Az alábbi fotókat 2021. április 5-én este készítettük Gyöngyöstarján határában:

Töltsd fel fotóid, élményeid te is a Csodálatos Magyarország Facebook csoportunkba IDE KATTINTVA>>

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!