332 millió forintból látogatóközpont és tanösvény épült Mátrafüreden

2020. augusztus 12-én adták át Mátrafüreden a Harkály Ház látogató- és oktatóközpontot.

A rendezvényen dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt. Hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) is egyre több érdeklődő keresi fel évente, míg 2010-ben 96 ezer regisztrált látogatót fogadtak, addig tavaly már több mint 230 ezer érdeklődő érkezett.

Elmondta: a kormányzati és az európai uniós források segítségével 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parkok, ennek köszönhetően pedig csaknem száz projekt segítségével százezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

A Harkály Ház látogató- és oktatóközpont fejlesztésének fő célkitűzése a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak a bemutatása.

A kiállítótérben statikus, látványt bemutató eszközökként makettek, terepasztalok, dioráma és modellek állnak a vendégek rendelkezésére. Interaktív eszközökkel pedig feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak, érintőképernyős terminálok is bővítik a kínálatot.

A beltéri állandó kiállítás mellett a projekt keretében megvalósult a Cincér tanösvény, mely az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezet. Egy másik tanösvényt, a Sár-hegyit pedig felújították és meghosszabbították.

fotó © Fekete István

 

 

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!