Hideglelős-kereszt, különleges feszület a Duna fölé nyúló sziklán

Esztergom és Pilismarót között, a Hosszú-hegy tetején, a hömpölygő Duna fölé nyúló szakadék szikláján magasodik a Hideglelős-kereszt.

A feszületet 1784-ben emeltette hálából Nagy Mihály esztergomi gazda, hogy családját elkerülte a dühöngő járvány. Az eredeti fakeresztet az időjárás tönkretette, helyébe Simor János esztergomi érsek Bécsben vaskeresztet készíttetett. Egyes nézetek szerint mindezt tett azért, hogy a Dunán messziről látható kereszt nagyobb ájtatosságra intse a hajósokat.

1906-ban a kőbányászat miatt a sziklaorom omladozni kezdett, ezért a feszületet beljebb helyezték, és minden májusban körmenet indul hozzá. Elvileg ehhez kapcsolódik a neve is: mire a körmenet felért a hegycsúcsra, az emberek megizzadtak, az erős Duna menti szélben megfáztak, és „hideglelést” kaptak.

De őszintén megvallva, a meredek sziklaorom tetején álló kereszttől alátekintve is kirázza az embert a hideg. Egyrészt a mélység miatt, másrészt az elképesztő panoráma végett:  Duna hatalmas folyama, benne a homokzátonyszerű szigetekkel, köztük a legnagyobb a Helembai-sziget, a túlparton pedig a már Szlovákiához tartozó Helembai-hegység, attól jobbra a Börzsöny hegyei látszanak.

A babona úgy tartja, ha valaki háromszor térden körbe csúszik a kereszt körül meggyógyul minden betegségből.

Megközelítése

Autóba pattanva a már említett 11-es út felől a legegyszerűbb eljutni a fentebb bemutatott kereszthez. Tömegközlekedéssel egyetlen fokkal bonyolultabb: vonattal Esztergom, majd onnan a Búbánatvölgy-városrészről gyalog tudunk felkapaszkodni célunkhoz.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!