Búbánatvölgy, ahol elfelejted minden búdat és bánatodat

Aki elsőként hallja ezt a nevet, Búbánatvölgy, lehet, hogy valamilyen mesebeli helyszínre gondol, ahol szomorkodó törpék és tündérek élnek.

A Búbánatvölgy azonban egy valós helyszín, mesébe illő szépséggel. Közigazgatásilag Esztergom része, annak egyik északi városrésze, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán.

A hely négy, mesterségesen kialakított tóval is büszkélkedhet:  a Halas-tó, a Mini-tó és a Fürdő-tó, ez utóbbi alatt fekszik a már Kerektó településrészhez tartozó Kerek-tó. Itt ered a Majális-forrás és a Hideg-forrás, valamint 2006-ban kútfúrás közben a Kusztusi-dűlőben, 200 méter mélyen 32 °C-os vizet találtak.

Az itt lévő tavakat 1962-ben kezdték kialakítani az addig nádas, mocsaras terület helyén. A Mini-tó létrehozására 1972-ben kapott engedélyt a város, 3 évvel később pedig létrejöhetett a Halas-tó, más néven Ivadéknevelő tó is. A Fürdő-tavat 1983-ban hozták létre. A három tó összesen 3,25 hektáros területet foglal el.

A Búbánatvölgy  igen kedvelt kirándulóközpont: hatalmasakat lehet sétálni a tavak környékén sétálni vagy innen indulva túrázni. Az eredetileg nyaralóövezet természetközeli környezete egyre többeknek szolgál állandó lakhelyül is.

De honnan is ered e festői helyszín szomorkás neve?

A történelem során a környéken nem a puszta gyönyörködésé volt a főszerep. Az egyik korabeli monda szerint az Esztergom és Pilismarót közötti területen egy menekülő magyar szekértábor tartózkodott, amikor a török sereg megrohamozta a vidéket. A szekereket a tábor köré állították, a gyermekeket és az asszonyokat a kör belsejébe terelve próbálták védelmezni. Az óriási túlerő azonban győzedelmeskedett az elkeseredett és utolsó leheletéig küzdő csapaton, a férfiakat megölték, az asszonyokat és a gyermekeket rabként elhurcolták. Azóta viseli a környék a Búbánatvölgy nevet.

Megközelítése:

A helyközi buszjáratokról az Esztergom, Búbánatvölgye megállónál szálljunk le, majd a főútról a Dunával ellentétes oldalon menjünk át az Őrtorony utcába, kövessük a P+ jelzést a Szarvaskői úton a tavakig.
Autóval több helyen is lehet parkolni, a Fárikúti úton a Fürdő-tó és a Kerek-tó között is találunk parkolót.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!