Fedezd fel Magyarország gyógyfürdőit – 15 vidéki és 5 budapesti fürdő

Úgy tartják, hogy hazánkban csak egy gödröt kell ásni ahhoz, hogy termálvizet találjunk. Magyarországon számos csodálatos gyógyfürdő várja vendégeit, ezek közül válogattunk, és ajánlunk 15 vidéki és 5 budapesti gyógyfürdőt.

Magyarországon mintegy 1300 gyógy- és termálforrást tartanak nyilván, amelyek természetes és gyógyfürdőket táplálnak.

Már az ókori gyógyítók is megállapították, hogy a meleg, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvizek jó hatással vannak az emberi szervezetre. A rómaiak Pannóniában is fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Az általuk épített fürdők akkor a higiénia elengedhetetlen kellékei voltak, de fürdők kulturális központként is működtek. A magyar fürdők különösen Zsigmond király uralkodásának idején tettek szert hírnévre. Mátyás uralkodása idején is virágzott a fürdőzés, a török kori Magyarországon pedig kifejetetten fejlett volt a fürdőélet.

Hazánk kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. Tulajdonképpen két fő tároló található hazánkban: az egyik a Dunántúlon és Budapesten, ez zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaz. A másik pedig az Alföld alatt helyezkedik el, konyhasós alkalikus jódos-brómos a vize.

A termál- és gyógyvizek elsősorban a bennük oldott ásványi anyagok révén, a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat: bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben.

Ám az emberi test számára önmagában is különleges közeg a víz: mivel felhajtóereje nagyobb, mint megszokott közegünké, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. Így a mozgás sokkal könnyebbé válik, a vízben a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók. A melegvízben való fürdőzés pedig az erek kitágulását serkenti, ami szintén jótékony hatású, jótékonyan a keringésre, a magas vérnyomás csökkenéséhez vezet.

Magyarországon ma termál-és gyógyvizeket nem csak gyógyításra használják, csaknem azonos arányban jelennek meg az egészségmegőrző rekreáció, a wellness eszközeként is. Íme 15 vidéki és 5 budapesti fürdő, a lista nem állít sorrendet, abc szerint jelenítjük meg a gyógyfürdőket:

Bükfürdő

fotó: Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

A csodatevő bükfürdői termálvizek, amelyek mindegyike gyógyvízminősítéssel rendelkezik, 4 kúton keresztül törnek a felszínre. Bükfürdő Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, amely több mint 30 medencével rendelkezik. Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Demjén

fotó: Demjén Termálfürdő

A demjéni gyógyfürdő vize 690 méter mélyről tör a felszínre, 68 °C-os vize az ország egyik legújabban feltárt gyógyvize. A vizsgált összetevők alapján nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvízről van szó, amelynek jelentős a vas- és a kovasav-tartalma. A fürdőkúra alkalmazható a reumatikus bántalmak csökkentésére, ízületek kopásos degeneratív elváltozása, csontritkulás, köszvény, esetén, csontsérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére. Javítja, a vérkeringést, és a mozgásképességet, de a bőr faggyúmirigy megbetegedésére, valamint gyulladásos bőrbetegségekre is hasznos. A Demjéni Termálfürdőhöz kapcsolódik egy 760 méter hosszú barlangrendszer, a Barlangfürdő.

Egerszalók

fotó: Saliris Resort Egerszalók

Az egerszalóki gyógy- és termálfürdő a különleges teraszos mészkőképződmény lábánál épült, melyet a domboldalról lefolyó gyógyvíz alakított ki. A 17 kültéri és beltéri medence egész évben várja a gyógyulókat, pihenőket. A medencék között található gyógyvizes ülőmedence, pezsgőfürdő, élménymedence, gyerekmedence és csúszda is. A szalóki kéntartalmú víz degeneratív és gyulladásos mozgásszervi problémák, nőgyógyászati betegségek, pikkelysömör és ekcéma esetén is jótékony hatással bír.

Gyula

fotó: Gyulai Várfürdő

Nem akármilyen környezetben, a vár szomszédságában épült fel Gyula gyógyfürdője, egy csodás ősparkos környezetben. A Gyulai Várfürdő minősített gyógyhely, minden évszakban ideális pihenőhely a gyógyulni vágyóknak, a kikapcsolódást és élményeket keresők számára. A fürdő medencéit különböző hőfokú gyógyvíz tölti meg, a 36-38 °C-ostól a 28-30 °C-osig. Az alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos termálvíz gyógyító ereje messze földön ismert, igénybe vehető a mozgásszervi károsodások, reumás panaszok, idült idegbántalmak és gyulladásos nőgyógyászati- és urológiai betegségek esetén, emellett sikerrel alkalmazható balesetek, műtétek utáni rehabilitációs kezelések során.

Hajdúszoboszló

fotó: Hajdúszoboszló a felüdülőhely

1924-ben földgázt keresve találtak rá a mélyből feltörő 73 °C hőmérsékletű, különös illatú, barnás színű, jódos és kénes összetételű termávízre. Ettől a ponttól kezdve Hajdúszoboszló története megpecsételődött, és máig a folyamatos fejlődésben lévő fürdőjéről híres a város.

A hajdúszoboszlói „forró arany” jódos, brómos, konyhasós, hidrogénkarbonátos termálvíz, amely 1100 méter mélységből tör elő. Tartalmaz még bitument és ehhez kötődő ösztrogént, továbbá különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

Harkány

fotó: Harkányfürdő

A harkányi gyógyvíz áldásos határára – a legenda szerint – 1823-ban egy gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet, akit szaggató lábfájásától a harkányi mocsarak szabadították meg. A gyógyvíz 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a 2 vegyértékű kénvegyület, a karbonszulfid (COS). A gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas. A különböző mozgásszervi, kopásos és degeneratív betegségektől szenvedő pácienseknek a tapasztalatok szerint több mint 90 százaléka szépen javul. Ezen kívül sebészeti, idegi, bőrgyógyászati eredetű megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelésére is hatékonyan alkalmazható, kúraszerű felhasználással évente akár több alkalommal is.

Hévíz

fotó: Csodálatos Magyarország

A Hévízi-tó vizének gyógyító hatását már a rómaiak felfedezték, a fürdő kialakítása a Festetics-család nevéhez köthető. A tó vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri, a biológiailag aktív, erősen kénszagú és enyhén radon tartalmú gyógyvíz a benne található szerves és szervetlen, oldott és gáznemű anyagok egyedülálló elegyének köszönheti mára már tudományosan is igazolt gyógyhatását. Már önmagában a fürdőzés is, amely ellazítja az izmokat, megszünteti a fájdalmas feszülést, nyugtatja az idegrendszert, és amellett, hogy mindeközben csontjaink és ízületeink esszenciális tápanyagokhoz jutnak, gyulladáscsökkentő hatású is.

Ám az egészségtudatosság trenddé válásának hála egyre inkább bekerül a köztudatba az is, hogy az elhanyagolt, kezeletlen fogászati problémák sokkal súlyosabb gócokká alakulnak át idővel, amelyek ronthatják az alvásminőséget, állandósult nyak- és fejfájást okozhatnak, ám idült ízületi problémákká is kinőhetik magukat. Hévízen a fogászati kezeléseket is kiválóan össze lehet kötni aktív vagy passzív pihenéssel, feltöltődéssel.

Igal

fotó: Igali Gyógyfürdő

651 méteres mélységből tör a felszínre Igal 81°C-os gyógyvíze, amely rendkívül magas oldott ásványi  anyagot tartalmaz, már több mint 50 éve Európa legjobbjai között tartják számon. Az Igali Gyógyfürdő, amely a Dél-Dunántúl egyik legrégebbi fürdője, a ’60-as években épült, s azóta is folyamatosan fejlődik és szépül.

Igali-Gyógyfürdő vize alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, s a benne lévő jodid-ion miatt a jódos vizek csoportjába sorolják a szakemberek. Magas hőmérséklete és magas ásványi anyag tartalma miatt jelentős gyógyító hatással bír: elősegíti a reumás mozgásszervi panaszok és sérülések utáni keringési zavarok, ízületi bántalmak gyógyulását, valamint a krónikus nőgyógyászati bántalmak – vérzési rendellenességek, daganatok, hólyaghurutok és gyulladások – enyhítését,  s jótékony hatással van urológiai bajokra és gerincbántalmakra is. A gyógyvizet használják idült hörghurut, melléküreg-gyulladás, gyomor- és bélhurut, savtúltengés, gyomor- és nyombélfekély, valamint aranyér kezelésére is. Ivókúraként anyagcserezavarok, emésztési rendellenességek, bélrenyheség, érsipolyos megbetegedések esetére ajánlják a szakemberek.

Lenti

fotó: Lenti Termálfürdő

1970-ben leltek rá Lentiben a negyvenezer éves nátrium-hidrogénkarbonátos hévízre, s 1978-ban meg is nyitották a három medencés fürdőt. 1988-ban kapott gyógyvíz minősítést a termálvíz, 2016-ban pedig a termálfürdő és környéke gyógyhely címben részesült. A gyógyfürdőzés hatására ellazulnak az izmok, csökkennek a mozgásszervi problémák okozta panaszok, élénkül a légzés és javul az anyagcsere.

A fürdőt egész Európában egyedivé teszi a területén levő Szent György Energiapark, mivel olyan jótékony hatású energiavonalak találkozásai pontjaiban fekszik, ahol a látogatók a gyógyvíz és e különleges energetikájú hely együttes hatása miatt hatékonyabban tudnak pihenni, gyógyulni.

Makó

fotó: Makói Hagymatikum Fürdő

1956-ban fedezték fel Makó gyógyvizét, és öt év múlva Makovecz Imre tervei alapján építették meg a fürdő épületegyüttesét, a Hagymatikumot. Az országos gyógyfürdő minősítéssel rendelkező komplexumban a gyógyvíz és marosi gyógyiszap páratlan kombinációja mellett fürdőorvosok segítik az egészségjavulást.

A makói gyógyvíz az összetételénél fogva nagyon jó hatású a gerinckopásos panaszoknál, ízületi problémáknál. Ezen felül izomsorvadás, ideggyulladás esetén is javasolják. A víz végtagtörések, valamint krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelése során is alkalmazható.

Mezőkövesd

fotó: Zsóry Gyógy és Strandfürdő

Kőolaj után kutattak és gyógyvizet találtak Mezőkövesd határában az 1930-as évek végén, melyet először palackozva árultak, majd 1940-ben kialakítottak egy kisebb medencét. 1968-ban a termálvíz megkapta a gyógyvíz minősítést, a Zsóry üdülőtelepen fekvő fürdő 1983 óta számít országos jelentőségű gyógyfürdőnek.

A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szénsavas, magas kéntartalmú víz gyógyhatása rendkívül szerteágazó, javasolt reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek utókezelése során, valamint nőgyógyászati problémák, egyes bőrbetegségek, idegrendszeri zavarok kezelésénél.

Miskolctapolca

fotó: Miskolctapolca Barlangfürdő

Nem csak gyógyvizet, hanem különleges környezetet is kínál Miskolctapolca gyógyfürdője, a Barlangfürdő, hiszen több 100 ezer éves, természet alkotta járatokban, tematikus medencékben élvezhetjük a víz gyógyító hatását. Erre elsőként a helyi apát hívta fel a figyelmet, aki 1711-ben még kassai orvokat is hívatott, hogy hitelt nyerjen a víz csodatévő ereje. 30 évvel későbbi dokumentumokban már találni leírásokat a fürdőről, de a terület csak az 1920-30-as évek alatt vált közkedvelt üdülőövezetté. A barlangi fürdőhelyet 1959-ben nyitották meg, ami azóta folyamatosan fejlődik.

A Barlangfürdő 30°C-os vize főleg ízületi betegségre ajánlott, de alkalmas légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint gyomor- és bélrendszeri betegségek enyhítésére is.

Pápa

fotó: Várkertfürdő

2005-ben nyilvánították gyógyvízzé a Veszprém megyei Pápán feltörő nátrium-hidrogénkarbonátos- kloridos típusú termálvizet, amely krónikus mozgásszervi betegségek esetében kifejezetten hatásosnak bizonyul, ajánlott gerincműtétek, ízületi protézis-beültetések után, valamit csonttörések utókezelésekor.

A fürdő a 654 méter mély saját kútjából kapja a 27 Celsius fokos vizet, melynek literenkénti oldott ásványianyag-tartalma 4410 mg.

Sárvár

fotó: Gyógy- és Wellnessfürdő Sárvár

Messze földön ismert Sárvári gyógyvize, amelyből rögtön kétféle is feltör a településnél: az egyik 1200 méteres mélységből és 43 fokos, a másik, a 83 fokos, 2000 méterről. Ez utóbbi gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt.  A 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem.

A sárvári fürdőt 1968-ban tisztasági fürdőként nyitották meg, s gyógyvize miatt egyre látogatottabb lett. Az évek során folyamatosan fejlesztették, 2002-ben adták át a gyógy- és élményfürdő épületét, gyógyvizes medencéiben pedig az alkáli hidrogénkarbonátos hévizet használják, melynek fő alkalmazási területei többek között a krónikus, degeneratív gerinc és ízületi betegségek, gyulladásos mozgásszervi betegségek krónikus fázisai, ortopédiai, reumasebészeti műtéteket követő utókezelések, de kiválóan alkalmas nőgyógyászati gyulladások, vagy krónikus légszőszervi betegségek esetében is.

Zalakaros

fotó: Zalakarosi Fürdő

1962-ben találták Zalakaroson a mintegy 2500 méterről feltörő 96 fokos gyógyvizet, amely nagyon különleges. Mégpedig azért, mert a jód-, bróm-, fluor- és a kéntartalma is magas, ami egyszerre nagyon ritka. Továbbá jelentős mennyiségben található kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav és szabad szénsav építi fel.

Az 1965-ben alapított fürdő mára Magyarország egyik legnagyobb fürdője, amely az utóbbi években teljesen megújult. A betegek gyógyítása mellett a felüdülés fellegvára is lett.

Budapest, Gellért Gyógyfürdő

fotó: Szt. Gellért Gyógyfürdő

A Szent Gellért téren álló Gellért Gyógyfürdő területén feltörő “csodahatású” forrásokról már a 15. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A 17. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.

A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült. Ma a Gellért Gyógyfürdőben szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető. A fürdő vízellátását a Gellérthegy belsejében létesített forrásfoglalások biztosítják. Vize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.

Budapest, Lukács Gyógyfürdő

fotó: Szent Lukács Gyógyfürdő

A 12. században a betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le a mai Lukács Fürdő környékén, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát.

A fürdő gyógyvize a 6 kilométer hosszú Molnár János-barlang mélyéből ered, a jelentős fluoridion-tartalom mellet a hévíz szulfátos-kloridos és kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos. Összetételének köszönhetően természetes orvosa az ízületi megbetegedéseknek, a gerincdeformációnak, az idegzsábának, a porckorongsérvnek, ráadásul a sérült testrészek rehabilitációját is serkenti.

Budapest, Pesterzsébeti Gyógyfürdő

fotó: Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő

A főváros egyetlen jódos-brómos vizű gyógyfürdője közvetlenül a Duna partján, Pesterzsébeten található, mely gyógyvize mellet egyéb különlegességet is rejt, mégpedig a török stílusú kupolás épületet és a benne található nyolc szögletű oktogon medencét. A jódos-sós gyógyvízre 1932-ben kútfúrás közben bukkantak. A mélyből a felszínre törő víz sótartalma nőgyógyászati és mozgásszervi problémákra lehet megoldás, a jód pedig fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezek mellett brómot is tartalmaz, ami stresszoldó, nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik.

Budapest, Rudas Gyógyfürdő

fotó: Rudas Gyógyfürdő

Több mint 500 éves a Rudas Gyógyfürdő központja, a török uralom alatt épített törökfürdő, melyet egykoron a “Zöldoszlopos” néven említették. Kupolája 10 méter átmérőjű és 8 oszlop tartja, benne egy nyolcszögletű medence található. A fürdőnek ez a része ma is áll, magját alkotja a komplexumnak. Az uszoda – gyógyuszoda és szauna – 1896-ban épült, megnyitásakor Budapest második fedett uszodája volt. Ivócsarnokában a Hungária-, az Attila- és a Juventus-forrás vize fogyasztható ivókúra keretein belül.

A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos, radioaktív hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős, ízületek degeneratív betegségei, ízületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák és a csontrendszer mészhiányos állapotaira javasolt.

Budapest, Széchenyi Gyógyfürdő

fotó:Csodálatos Magyarország

Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma és Pest első gyógyfürdője a Széchényi, melynek építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján és 1913-ban adták át. A neobarokk stílusú fürdő mai napig az ország legnépszerűbbjei közé tartozik különleges hangulatával. A fürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja, melynek vize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, jelentős fluorid- és metaborsav-tartalommal.

A fürdő gyógyvize javasolt az ízületek degeneratív betegségekkel küzdőknek, valamint idült és félheveny ízületi gyulladások, ortopédiai, baleseti utókezelések kiegészítésére. De nemcsak medencék, hanem ivócsarnok is van a fürdőben, ahol különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet lehet inni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!