A hófödte Esztergomi Bazilika, hazánk rangban és nagyságban első temploma

Az Esztergomi Bazilika alapkőletételére 1822. április 23-án, az ünnepélyes felszentelésére 1856. augusztus 31-én került sor.

A Várhegy ikonikus épülete helyén 1010 körül a Szent Adalbert-székesegyház állt. A viharos évszázadok még három székesegyház felépítésének és lerombolásának voltak tanúi az első leégése után.

A ma is álló bazilika építésére a 19. században került sor: Kühler Pál, Packh János és Hild József tervei alapján Rudnay Sándor kezdte el építeni, Kopácsy József folytatta, Scitovszky János felszentelte és Simor János fejezte be.

A görögkereszt alaprajzú épület mintha dacolna a Duna szépségével: annak hátat fordítva emelkedik a Várhegyen.

A főhomlokzata ugyanis keletre néz, mivel csak így tudták megépíteni a bejárathoz vezető lankás feljárót.

118 méteres hosszúságával, 18 méter vastag alapfalaival, 100 méteres magasságával, 5660 négyzetméter alapterületével az ország legnagyobb temploma, sőt, építésekor, valószínűleg, Európában is csak a római Szent Péter bazilika, valamint a londoni Szent Pál katedrális előzte meg.

A félgömb alakú kupolát helyenként 17 méter vastag falak, s 24 korinthoszi oszlop tartja, köztük 12 ablakkal.

A kupolát Hild József a korabeli Magyarországon újdonságnak számító módon, vasszerkezettel építette meg.

A főbejárat felett kőbe vésett latin felirat olvasható: CAPUT MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE, vagyis: A magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója.

Előtte emelkedik Kiss György alkotása, a két méter magas Magyarok Nagyasszonya-szobor, amely egy 3,7 méteres posztamensen áll.

A bazilika előtti Szent István tér.

Süttői mészkőből készült a vár területén álló 12 méteres szobor, amely Szent István megkoronázását ábrázolja. Melocco Miklós alkotását 2001-ben állították.

A Mindszenty József téren áll a Prímási Palota, a mindenkori magyarországi római katolikus egyházvezető rezidenciája.

A Prímás-sziget, amely Esztergom hosszanti fekvésével párhuzamos, a Nagy-Duna és a Kis-Duna közötti, 2,7 kilométer hosszú terület.

A Prímás-szigetet és a szlovákiai Párkányt összekötő Mária Valéria-híd.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!