Több mint 15 farkas nyomát találták meg a Bükki Nemzeti Park dolgozói

Összehangolt felmérést végzett a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata 2020. január 30-31-én, hogy kiderüljön mennyi nagyragadozó él a Bükkben.

Az elmúlt években kiderült, hogy a Bükki Nemzeti Park térségben a nagyragadozó fajok közül mindhárom előfordul. A medve ritkán, rendszertelenül, elsősorban kóborlásai során bukkan fel. A farkas és a hiúz már állandó jelleggel megtelepedett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Előbbi többször sikerrel is szaporodott, míg utóbbi esetében, bár ez szintén biztosra vehető, egyelőre csak valószínűsíteni tudják a szakemberek – olvasható a Bükki Nemzeti Park honlapján.

A pontos adatok feltérképezésének kiemelt időszaka a tél, ugyanis a hótakarónak köszönhetően könnyebben ráakadhatnak a nagyragadozók nyomaira a szakemberek, és azokat követve számos új információ birtokába kerülnek, melyet a terepen működtetett kameracsapda-hálózat tovább segíthet.

Egy Nagyragadozó-Szinkron eredményes megvalósításához nem csak a megfelelő időjárási körülmények szükségesek, hanem az is, hogy megfelelő létszámban vegyenek részt a kutatásban a természetvédelmi őrök. Ugyanis a nagyragadozók egy éjszaka alatt is hatalmas távolságokat képesek bejárni. Fontos még az időfaktor is: friss havazás után a felmérés megkezdéséig túl sok idő nem telhet el, mert így megnő az esélye, hogy ugyanazokat az egyedeket párhuzamosan, egymástól távolabb lévő területeken is megszámolják. Viszont a “sietség” sem jó: a reggelig tartó havazás után aznap nincs értelme felmérést végezni, hiszen nagy valószínűséggel nem lesznek friss nyomok.

2019-ben januárjában már próbáltak összehangolt, szinkron-jellegű terepi felmérést végrehajtani, de a  délig tartó havazás ellehetetlenítette az eredményes nyomozást.

A 2020. január 28-i havazásnak köszönhetően a hónap utolsó két napja alkalmassá vált az összehangolt akcióra. Előzetes információk is rendelkezésére álltak a természetvédelmi őrőknek, hiszen közvetlenül a hóesés előtt találtak nyomokat, préda-maradványokat a nemzeti park szakemberei, kameracsapdás felvételek is készültek, valamint január 28-án egy bükki vadászat során, hajtásban megriasztott, 11 egyedből álló farkasfalkáról is érkezett hír.

A Nagyragadozó-Szinkron eredményesen végződött

A Medves-fennsíkon és a Mátrában magányos farkasok lábnyomai kerültek elő, míg a Tarna-vidéken egy öt tagú farkasfalka tanyázott. A Bükkben, a Fennsíkon és a hegység déli tömbjében egymástól markánsan elkülönülő területeken tapasztaltak farkasok aktivitását, melyek számát 9-11 egyedre becsülik. Egy hiúz nyomait is felfedezték az őrök a Nyugat-bükki Tájegység területén.

Mindent összegezve a szinkron végeredménye a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság potenciálisan nagyragadozós területeire vetítve: 15-18 farkas egyed és 1 hiúz került megszámlálásra a felmérés során.

Mi a teendő, ha összefutunk egy ordassal túrázás közben?

A farkas alapvetően elkerüli az embert, és rendkívül ritka a farkas-ember találkozás. A fiatal, tapasztalatlan egyedek néha kíváncsiskodhatnak, és nem feltétlenül menekülnek el. Ha farkassal találkozunk, igyekezzünk nyugodtak maradni, ne ijesszünk rá és ne fussunk el előle. Az állatot szemmel tartva igyekezzünk hátrálva távozni a helyszínről. És közben próbáljuk meg élvezni a ritka pillanatokat, hiszen felejthetetlen élmény részesei lehetünk!

Ha kutyussal együtt sétálunk az erdőben, és úgy találkozunk az ordassal, próbáljuk meg tapsolással, kiabálással elvonni a farkas figyelmét a kutyáról. A farkastól távolságot tartva, hátrálás közben a kutyához hangosan beszélve távozzunk a területről. Ha még ezek után is követ minket, akkor rákiabálva, kővel, fadarabbal dobálva tartsuk magunktól távol.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!