Közép-Európa legmodernebb csillagdája épül a Bükkben

Elkezdődött a répáshutai Bükki Csillagda építése. Párhuzamosan már a kiállítási tartalmak is készülnek, így jó esély van arra, hogy 2021 második felében átadhassuk a nagyközönségnek a Bükki Nemzeti Park új attrakcióját.

Mint ismeretes, 2017 decemberében született kormányhatározat a Bükki Csillagda megépítéséről. A munka első ütemében az adminisztratív feladatok (pl. közbeszerzések) mellett a kiállítások szakmai tervezésére fektettük a hangsúlyt. A munka látványosabb részeként elindult az építkezés.

A beruházást 2018 elején jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Répáshután. Akkor elhangzott: a 990 millió forintból megvalósuló látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagászati bemutató tere lesz, amely a remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

A Bükki Nemzeti Park – mely egyben Bükki Csillagoségbolt-park is – kiváló lehetőségeket nyújt a csillagászati megfigyelésekhez. A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt, mint kulturális és természeti örökségünk bemutathatóságának feltételei. A tudomány – élmény – interakció hármasának központba állításával nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető.

(címlapfotónk illusztráció)

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!