Tatai Cseke-tó, a vizek városának több mint 250 éves, festői tava

Az egyik leghangulatosabb helyszíne hazánknak a tatai Cseke-tó és az azt ölelő Angolpark.

A tavat, mely nevét az egykori birtokosról, Csekéről kapta, 1761-1765 között alakították ki egy mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével.

A víztömeget tápláló források a közeli bányák karsztvízkitermelése miatt az 1960-as években jórészt kiapadtak, a tó vízszintje rohamosan süllyedni kezdett, megmentésére az Öreg-tóból szivattyúzták át a vizet.

A 23 hektáros tavacska a horgászok kedvelt helyszíne, de a víz körül tett séta kortól függetlenül mindenkinek örökre szóló élményt nyújt. A kicsivel több, mint 3 kilométer hosszú tókerülő túra teljesen akadálymentesen körbejárható, akár kerekesszékkel is.

1780-as években, az Eszterházy család megbízásából, Bőhm Ferenc uradalmi mérnök angolkertet telepített a tó mellé, s ezzel létrejött az Angolpark, amely hazánk első ilyen típusú parkja. A gróf kérésére az első szomorúfüzeket is itt ültették először, ezután terjedtek el hazánkban a romantika ikonikus kerti díszei.

A kert kialakítása több évtizedet vett igénybe: az építkezés a bonyolult vízrendszer megtervezésével és megépítésével indult, melynek során kiépültek a bővizű források medencéi és az ezeket összekötő patakmedrek.

Az angolkertek építészetének előszeretettel használt elemei a műromok, azaz a ruinák. A tatai kertben található műrom a legkiemelkedőbb efféle építmény hazánkban: szabálytalan elrendezésével egy omladozó gótikus templom romjait jeleníti meg, a festői hatást erősíti a köveken csörgedező vízesés és az azon keresztül folyó kerti patak.

Az Angolpark Tata központi útjáról, az Ady Endre utcából nyíló Hattyúliget utcából közelíthető meg, vagy az ugyancsak az Ady utcából nyíló Szabadság téren keresztül is elérhető.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!