Tatai Fényes tanösvény, a 1,5 kilométer hosszú út a lápréteken és források felett

Tata nevét említve sokaknak csak az Öreg-tó jut eszébe, pedig a vizek városának is titulált településen források, patakok csobognak és több tó is elterül.

Tata már az ősidők óta lakott, és a kedvező létfeltételek, a hévforrások mindig is a környékre vonzották az embert. Hajdanán több tucat forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet, melyek közül a Fényesen törtek fel a legnagyobb hozamúak. A kiapadhatatlannak tűnő források azonban egy időre eltűntek: az 1950-es években, a Tatabánya környéki, rendkívüli módon felerősödött mélyművelésű bányászat következtében a források a 70-es évek elejére szép lassan elapadtak.

A 2000-es évektől aztán csökkenni kezdett a bányák termelése, 2015-ben az utolsó bányát is bezárták.
A források újra megjelentek, vízhozamuk pedig azóta is fokozatosan nő. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, így a Fényes-fürdő területe egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont.

A Fényes tanösvény a Fényes-fürdő Természetvédelmi Területen kapott helyet, ami Tata városához tartozik (Által-ér területe). A város központjától északnyugati irányba kell haladnunk. A területet 1992-ben alapították, és mindössze 26,4 hektár kiterjedésű.

A 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit, a láperdők és a karsztforrások izgalmas világát: a mélyből feltörő források buborékaitól kezdve, a vízben álló erdőkön át, az állatok és növények páratlan életterét.

A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett pókbangó, a fehér tündérrózsa és a selymes boglárka. Ha szerencsénk van, sétánk során találkozhatunk teknősökkel, vidrákkal, hódokkal, és gyönyörködhetünk a tavirózsákban és más lápvidéki növényekben is. Ezenkívül jelentős a helyi madárfauna: az erdei fülesbagoly és a pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett cigányréce is.

Megközelítés:

Tatáról, a buszpályaudvar melletti Piac térnél, az Által-ér mellett vezető Oroszlányi utcán, majd Fényes fasoron érhető el a táblákkal is jelzett útvonalon a fürdő, ill. a tanösvény.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!