Orczy-kastély, mely hazánk egyik legérdekesebb múzeumának ad otthont

A gyöngyösi Orczy-kastély története – ha nem is az épületé – 1708-ra vezethető vissza.

Ugyanis ekkor vette nőül Orczy István Petrovay Zsuzsannát, s így házassága révén hozzájutott több gyöngyösi birtokhoz.

A város keleti részén 1723-ban alakított ki egy majorságot, ahova fia, I. Lőrinc emelt barokk stílusú kastélyt, melyhez egy fényűző barokk kert tartozott. Az úrilak tervezője nem ismert, ám feltételezhető, hogy Quadri József és Kristóf kőművesek nevéhez köthető.

I. Lőrinc a gyöngyösi kastélyt leginkább csak vadászatok alkalmával látogatta. Halála után a birtokot fia, József örökölte, aki helyreállította a kastély korábbi fényét. A legjelentősebb átalakításokat azonban József fia, II. Lőrinc végezte. Az 1820-as években a korábban barokk stílusú kastélyt klasszicista stílusban építette át Zofahl Lőrinc tervei alapján. Később feleségével, Batthyány Terézzel a birtokon telepedett le.

II. Lőrincnek nem született fiú örököse, így halála után Anna nevű lánya örökölte a birtokot. Az utolsó években Anna a leányával élt a kastélyban, melynek már csak felső szintjét használták, a földszintet gimnáziumi tanároknak adták bérbe. Végül 1937-ben eladták a kastélyt 240 ezer pengőért a városnak.

1939 és 40 között lengyel menekülteknek adott otthont a birtok, majd itt működött a városi tanács és a városi kertészet. A kastély állapota a 40-es évekre megromlott, az Iparitanuló Intézet Tanműhelye kapott helyet az épület falai között.

Az épület nevezetességeihez tartozik, hogy 1814-ben itt szállt meg I. Sándor orosz cár. Valamint a korábbi barokk kastélyban, a jelenlegi épületben 1849. április 1-én Kossuth jelenlétében tartott haditanács után innen indult tavaszi hadjáratára Görgey és pár hónappal később itt szállta meg rövid időre Paskievics orosz tábornagy.

A helyreállított Orczy-kastélyt 1957-től a Mátra Múzeum vette birtokba. A kastélyban Orczy emlékszobákat, vadászattörténeti és helytörténeti kiállítást és a földtörténeti korokat bemutató interaktív termeket rendeztek be. Fő látnivalója a gyönyörű árkádos belső udvarán kihelyezett gyapjas mamut csontváza, a múzeum jelképének számító csontvázat 1949-ben találták Mátraderecskén, és hazánk egyetlen mamutcsontváza.

A 4 hektáros, arborétumszerű, védett parkjában áll Magyarország legnagyobb törökmogyoró és tiszafája.

A gondozott, hangulatos parkban egy kis fahídon megközelíthető szigetecske is van, a tavat aranyhalak és békák népesítik be.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 9:00 – 17:00 óra között. A múzeum az alábbi ünnepnapokon ingyenesen látogatható: március 15., augusztus 20., október 23.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!