A nőtincsi Szent István-tó, Nógrád megye egyik gyöngyszeme

Nőtincs, a Nógrád megyei település gazdag történelmi örökségekkel és természeti értékekkel büszkélkedhet.

Már az őskorban lakott volt, a falu határából csiszolt kőkorszaki eszközök kerültek elő, és feltártak egy avarkori temetőt is. A község első okleveles említése 1317-ből származik. Nőtincs a korai középkorban királyi birtok volt. Károly Róbert a Széchy-családnak adományozta, majd később Werbőczy Istváné lett. A török hódoltság idején török kézre került és elnéptelenedett. A 17. század végére települt újra és Balassa Imre birtoka lett. Az idők folyamán pusztította földrengés, tűzvész, kolerajárvány e területet. Az I. és II. világháború alatt a falu területe szintén frontvonal helyszíne volt.

Nevének eredete bizonytalan: Kiss Lajos a Földrajzi nevek etimológiai szótára című könyvében a szláv Netyko névből származtatja, mások szintén a szláv eredetű netecs, netecsa szavakból eredeztetik, melynek jelentése: nem folyó víz. Ez a falut régen kettéosztó, mára lecsapolt tóra, illetve a Lókos-patak lápos, mocsaras területére utalhat.

A szájhagyomány szerint a Zsukma-völgyben, a Török-dombon állt a nógrádi basa háreme. Az ott fogvatartott magyar lányok hajfonataikból kötelet készítettek, majd ennek segítségével ereszkedtek le a kastély ablakából. A lányok menekülésük alatt szétszórták a hajfonatokat, a falut innen nevezték el a törökök Nőtincsnek.

Nőtincs 40 hektáros, természetes hatású, de mesterségesen kialakított tavat a millennium idején hozták létre a Lókos-patak felduzzasztásával. A Szent István-tó eredetileg árvízvédelmi és tűzivíz-tározó funkciót látott el, azonban évekkel ezelőtt halakat telepítettek bele. Érdekesség, hogy a tóból száz kiló fölötti harcsát is fogtak már, nem is egyet.

Maximális tárolókapacitása kb. 1.130.000 m³, ekkor a vízfelszín közel 43 ha. Felső 10 ha területe természetvédelmi terület.

A tó teljesen körbejárható, kerékpározható, egy tókerülés kb. 3 kilométer. A tóparti kirándulás a könnyebb terepet keresőknek ideális, de a nehezebb viszonyokkal is bátran megküzdőknek is természetközeli élményt és kikapcsolódást biztosít a Cserhát e gyöngyszeme. A tágas víztükör, a buja növényzet, a folyamatosan zajló vízi élet, a néhány méteres szintkülönbség, a menedékes parti lejtés, a tiszta, karbantartott tópart bájos tűzrakó helyeivel gyógyszer az élet sűrűjéből menekülőknek.

Aki Nőtincset és környékét felkeresi, biztos, hogy rengeteg élménnyel gazdagodik, érdemes akár többnapos túrára készülnie. A falu környékén több műemlék, a Nógrádi vár, a Naszály hegyhez vezető közkedvelt turista utak találhatóak.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!