Dobogókő kilátói, ahonnan mennyei panoráma nyílik a Dunakanyarra

A 699 méteres Dobogókő, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, igazán kedvelt kirándulóhely.

Nemcsak napjainkban, hanem már a 19. század végén is népszerű volt a túrázók körében, amikor is Dr. Téry Ödön és Dr. Thirring Gusztáv vezetésével a frissen alakult Magyar Turista Egyesület elkezdte a környék bejárását és a túraútvonalak kijelölését. Azért esett Dobogókőre a választásuk, mert a változatos erdei utak mellett gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé minden évszakban, továbbá a kirándulóhely Budapestről egyszerűen és gyorsan megközelíthető.

Dobogókő egyik legnépszerűbb pontja a Dobogókői-kilátó, ahonnan 180 fokos panoráma nyílik az északi irányba.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

Feltűnik a Duna szalagja, a Vadálló-kövek, a a Rám-szakadék szurdokvölgye, a Szent Mihály-hegy, a Duna mögött a Börzsöny.

Tiszta időben a Cserhát lankái és a Mátra is feltűnik – sőt, ha igazán szerencsések vagyunk, még a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatjuk.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

A kilátóhely több túra kiindulópontja. Az északi tájékon fut az emblematikus, merész vonalvezetésű Thirring-körút, de a Rezső- és a Zsivány-körút is innen indul, illetve ide érkezik vissza. Akik nagyobb túrára vágynak, leereszkedhetnek a Rám-szakadékba, vagy áttúrázhatnak a Prédikálószékre is.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

A kilátóból egy kellemes sétával érhető el a közeli Rezső-kilátó.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

A kilátó ifjabb Tirts Rezsőről, az egykori királyi erdőtanácsosról kapta nevét, aki a selmecbányai erdészeti akadémia elvégzése után erdészeti szolgálatba lépett. Munkája mellett a magyarországi szervezett turistaélet tevékeny alakjaként is ismerjük. Ő készítette Dobogókő első turistajelzését, szerepe volt a turistavonalak kialakításában és a Pilis feltérképezésében is.

A Rezső-kilátóból csodálatos kilátás tárulhat elénk.

fotó: Majdán István | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!