A Kopasz-hegy, ahonnan egyedülálló a kilátás

A vulkáni eredetű Kopasz-hegy Márianosztra fölé magasodik, 538 méteres, sziklás-gyepes tetején csak egy 19. században emelt, majd 1973-ban helyreállított kereszt áll.

Az eredeti, fából készült keresztet valamikor az 1800-as években emelték a Kóspallag, Szokolya felől érkező zarándokok számára, hogy ott imádkozzanak a faluba érkezésük előtt. 1970-ben egy villámcsapás következtében a kereszt kettétört, majd 3 évvel később egy vasból készült feszületet állított helyére az akkori helyi fővadász. Ennek története a következő:

A vadász akkoriban nagyon megbetegedett. Nem volt templomba járó, de mégis sokat imádkozott az Istenhez, hogy segítse meg őt nagy bajában. Megfogadta, ha meggyógyul, akkor visszaállítja a keresztet a Kopasz-hegy tetejére. Meggyógyult és a kereszt visszakerült a helyére, bár Jézus öntöttvas alakjának jobb karja az idők folyamán valamilyen külső behatásra letört, mégis rendíthetetlen jelként áll.

A Kopasz-hegy, amely egy egykori vulkáni dóm alaposan lepusztult maradványa, szigetszerűen és élesen emelkedik környezete fölé. Kopaszságáért az emberi beavatkozások felelősek: a leirtott erdőtakaró helyén a legeltetés és kaszálás gátolta meg az újraerdősülést, a csapadékvíz pedig néhol egészen az alapkőzetig lemosta a talajt.

A Kopasz-hegy csúcsát nem könnyű bevenni, meredek, a helyiek által Hétkapatói útnak is nevezett ösvényen haladva  juthatunk el a tetőre, ám az onnan elénk táruló panoráma minden nehézségért kárpótolja a megfáradt vándort.

Nemcsak Márianosztra, Kóspallag látható, hanem ráláthatunk a vulkáni eredetű kúpokra, a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegységre, a szobi kőfejtőre, a szomszédos Só-hegyre.

Márianosztra természeti környezete a Duna-Ipoly Nemzeti Park védelmét élvezi.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!