A Börzsöny magányos sziklacsúcsán emelkedő Drégely vára

Drégely vára a nemzeti örökség része, 2012-től történelmi és nemzeti emlékhelyként tartják nyilván.

1552 júliusában, a drégelyi vár ostrománál, hazánk történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott. A várkapitány, Szondi György, bátorságával és hősiességével örökre bevéste magát magyar történelembe, alakját irodalmi művek tették a nemzeti emlékezet részévé.

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

Drégely vára ma közigazgatásilag Drégelypalánk községhez tartozik, amely egykor két település volt: Drégely és Palánk. Drégely, a régebbi község, már az Árpád-korban létezett, egy 1274-ben keltezett oklevél is említi Dragul néven.

Az erődítményt valószínűsíthetően a 13–14. század fordulóján emelhették, és a középkor során többször cserélt gazdát.

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

Az 1540-es években Várday Pál érsek Szondi Györgyöt tette meg a drégelyi uradalom intézőjévé és a vár parancsnokává. Amikor 1544-ben Visegrád, Vác és Esztergom mellett már Nógrád vára is török kézre került, Drégely fokozatosan a bányavárosokat védő végvárak előőrse lett. A vár vékony falaival, magas tornyaival alkalmatlan volt e szerepre, s hiába védte azt a legbátrabb magyar végvári hősök egyike, rövid időn belül elveszítette stratégiai jelentőségét.

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

1552. július 6-án Ali budai pasa 10-12 ezer fős seregével ostrom alá vette Drégely várát.  A védők hősiesen tartották magukat, többször is visszaverték a támadásokat, de végül az oszmán tüzérség ágyúi szétlőtték a vár falait.

Az ostrom három napig tartott.

Szondi emlékműve a várbejáró út tetején

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

A romhalmazzá lőtt Drégely várát 1593-ban a tizenöt éves háború alatt felgyújtották, majd 1605-ben Bocskai foglalta el, 1644-ben Rákóczi Györgyé lett, 1649-ben pedig rövid időre ismét török kézre került, végül 1663-ban az oszmán had végleg elhagyta. Innentől Drégely várának még álló falait a múló idő rombolta tovább.

Az 1990-es évek elején megkezdődött a vár feltárása, a falmaradványok állagmegóvó helyreállítása, így mára több száz köbméternyi falat húztak fel a régi romokra.

Több mint 700 éve épült, közel 500 éve rom Drégely vára

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

A várromoktól lenyűgöző panoráma tárul elénk, tiszta időben ellátni egészen a Magas-Tátráig.

fotó © Novák‎ Titanilla | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!