Látványos fotókon a Geminidák meteorraj december 14-ei égiparádéja

A Geminidák meteorrajt 1862-ben fedezték fel, az Ikrek csillagképről nevezték el, és a 3200 Phaethon kisbolygóból származnak.

Komkó Péter, az MTI fotósa lenyűgöző fotókat készített a salgótarjáni Beszterce-lakótelep felett cikázó hullócsillagokról december 14-én hajnalban, a Geminidák meteorraj maximumának közelében.

A Geminidák nemcsak megbízható, minden évben rendre jelentős meteorhullást eredményező raj, hanem nagyon sok a fényes rajtag is ezek közt. A meteorok közepes sebességűek, így nemcsak látványosak, de szépek is. Igazi ajándék ez advent idején.

A Geminidák általában sárga fénnyel izzanak fel, miközben másodpercenként 35 kilométeres sebességgel érkezve elégnek a Föld légkörében.

fotó: Komkó Péter | MTI

A Geminidák leginkább abban különbözik a többi jól ismert meteorrajtól, hogy a szülő égitest ez esetben nem üstökös, hanem egy kisbolygó. Egyelőre nem teljesen világos, hogy miként válhattak le olyan nagy mennyiségben e meteorrajhoz szükséges szemcsék egy kisbolygóról, elképzelés azonban több is van rá, de az bizonyos, hogy nem szűkmarkú a természet ezúttal. Ráadásul e szemcsék kissé nagyobbak, mint egy átlagos, üstökös létrehozta meteorrajnál megszoktuk, így a Geminida meteorok átlagfényessége is nagyobb.

2021-ben a megfigyelés legalkalmasabb időszaka december 4-17. közé esik, maximuma december 13-áról 14-ére virradó hajnalon volt. Ha erről lemaradtál, talán december 14-én este még elkaphatsz néhány látványos hullócsillagot, akár egy-egy látványos tűzgömböt.

fotó: Komkó Péter | MTI

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!