Tűzgömbök és csillaghullás: megérkezett a Lyridák meteorraj

A tavaszi meteorraj nagyjából április 16-30. között figyelhető meg, idén a maximuma április 22-ére esik.

A Lyridák meteorraj hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek majd. Megfigyelésére a legalkalmasabb időpont – amennyiben az időjárás engedi – április 22-én,  csütörtökön, a hajnali órákban lesz. A felhők ugyan elvonulhatnak, de a növekvő Hold erős fénye szintén bezavarhat a csillagnézésben

Hogyan is keletkeznek a meteorok, és a meteorrajok?

Amikor egy üstökös a Nap közelébe érkezik, a benne levő jég és az abba belefagyott por a világűr vákuumában felmelegedve halmazállapotváltozás – szilárd halmazállapotú testből gőzzé alakul – során kiszabadul. A porszemcsék, azaz a meteoroidok a szülő égitestéhez közel hasonló pályára kerülnek. Ezeket a kidobott anyagfelhőket nevezzük meteorrajnak.

A Lyridák-meteorraj a Thatcher-üstökös törmelékéből jött létre. Az üstököst A. E. Thatcher csillagász fedezte fel még a 19. század második felében. Azonban a Lyridákról kínai csillagászok már 687-ben készítenek feljegyzéseket.

Az üstökös mintegy 415 év alatt teszi meg útját a Naprendszerünkben. Legközelebb előreláthatólag 2276-ban halad majd el a Föld mellett.

A meteoroidok idővel szétoszlanak a pálya mentén. Azonban egy periodikus üstökös minden egyes napközelségekor újabb, sűrű felhőt dob ki magából. Egy meteorraj tehát nagyon összetett anyagfelhők halmaza.

Az összes ismert meteorraj száma bizonyosan meghaladja a háromszázat, azonban éves rendszerességgel csupán 55 meteorrajban gyönyörködhetünk, ezek közül a legismertebbek a Perseidák, a Leonidák, a Quadrantiák, és a Lyridák.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!