Jönnek a Geminidák, az év egyik leglátványosabb csillaghullása lesz

Ez a meteorraj azért nagyon különleges, mert nem egy üstökösből, hanem egy kisbolygóból származik, név szerint a 3200 Phaethonból. Ezért „a szemcsék jelentős része is nagyobb, így ez a meteorraj több fényes hullócsillagot produkálhat, mint bármely más az évben”

Az egyetlen probléma az időjárás szokott lenni, hisz a tél első felében hazánkban igen gyakori az úgynevezett hideg légpárnás helyzet, amikor az egész Kárpát-medencét ködös légtömeg tölti ki, amelyből jó esetben a legmagasabb hegyek lógnak ki.

Amennyiben azonban szerencsénk lesz, és derült, vagy többé-kevésbé annak mondható éjszakánk lesz, december 13/14-én már kora estétől érdemes figyelni az eget, 17 óra felé a horizont felett lesz a meteorok radiánsa, amit ezúttal az Ikrek (Gemini) csillagkép mellett kereshetünk kora este az északkeleti égen. Aki oly szerencsés, hogy saját kertjéből, vidékről, fényszennyezésben szegény égbolton nézelődhet, az akár az egész éjszakát is a meteorok megfigyelésével töltheti, hisz hajnalig láthatóak lesznek.

A meteorok a Föld légkörének felső rétegét 126 000 km/h-s sebességgel érik el, ami kisebb, mint más meteorrajok esetében. Először egy 1862-es feljegyzésben említik a meteorrajt, amely korábban nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható.

A Geminidák leginkább abban különbözik a többi jól ismert meteorrajtól, hogy a szülő égitest ez esetben nem üstökös, hanem egy kisbolygó.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy miként válhattak le olyan nagy mennyiségben e meteorrajhoz szükséges szemcsék egy kisbolygóról, elképzelés azonban több is van rá, de az bizonyos, hogy nem szűkmarkú a természet ezúttal. Ráadásul e szemcsék kissé nagyobbak, mint egy átlagos, üstökös létrehozta meteorrajnál megszoktuk, így a Geminida meteorok átlagfényessége is nagyobb. Magyarul: több fényes meteorral szolgál e raj, mint bármelyik másik. E meteorok közepesnél egy kicsit lassabbak, így ráadásnak látványosak is lesznek a nagyobb fényesség mellett.

A maximum éjszakájának közepén legalább 60-70 meteort biztosan láthatunk (derült, sötét egű helyszínen), kora este és kora hajnalban ez óránként 20-30 lehet.

Az esti időszakra jellemzőbbek a hosszú égi utat bejáró meteorok, így már ilyenkor is érdemes lehet fotózni. Idén szerencsére a holdfény se zavarja majd az észleléseket, hisz újholdas éjjelre esik a maximum. Akinek lehetősége van rá, ne hagyja ki e rajt!

ÉLŐ webkameráinkon látható lesz a csillaghullás!

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!