800 év után, ismét felragyog a Betlehemi csillag

2020 karácsonya több szempontból sem a megszokott: a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a városi adventi programok, s a családok sem a megszokott módon ünnepelhetnek.

Hétfőn este olyan közel lesz egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz “Betlehemi csillag”, amilyen közel nem voltak egymáshoz nagyjából 400 éve, és  800 éve ember nem láthatott ilyen együttállást a Napnak ezen, a Föld felöli oldalán.

A Szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy csillag adta hírül, amelyet Betlehemi csillagnak is nevezünk. Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a titokzatos betlehemi csillag.

A lehetséges magyarázatok között felmerült üstökös, szupernóva, ill. több bolygó együttállása is. A legnagyobb valószínűsége az utóbbinak van: a Jupiter és a Szaturnusz Kr.e. 7-ben bekövetkezett háromszoros („legnagyobb”) együttállása lehetett a Halak csillagképben.

A nagy együttállást rövidesen mi is láthatjuk!

A Jupiter már szorgosan és vészesen közelít a Szaturnuszhoz, hogy végül december 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján megismétlődik a csoda: a két bolygó pompás és igen szoros égi együttállása.

A két bolygót akár már fél órával napnyugta után észre lehet venni, de a jó megfigyeléshez érdemes várni, amíg kicsit jobban besötétedik. Mindkét bolygó 18:31-kor nyugszik le, mintegy másfél órával a Nap után (a Jupiter pár másodperccel előbb). A legjobb megfigyelési körülmények lényegében 16:40-18:00 között adódnak, de érdemes a megfigyelést akkortól elkezdeni és addig folytatni, amíg csak lehet.

A páros éppen a Bak csillagkép déli részein rója égi pályáját. A bolygóközösség megpillantásához viszont nyílt, tiszta déli horizont szükséges, hiszen már most is csak alig 15 fok magasan vannak a látóhatár fölött.

December 21-én a két bolygót mindössze 6 ívperc távolság választja majd el egymástól. A Jupiter 33”-es korongátmérőjű, és -2,0 magnitúdó fényességű lesz, míg a Szaturnusz 15”-es korongmérettel és 0,6 magnitúdós fényességgel feszít egünkön.

A két bolygó fényessége és színe összeolvad majd egyetlen egyesült bolygóvá és egy látványos bolygó-kettőscsillagban gyönyörködhetünk.

A jelenség egészen december 30-ig látható lesz, annyi különbséggel, hogy a napok multával kevésbé lesz látványos.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!