Több mint négyszáz intézmény kínál programokat a 20. Múzeumok éjszakáján

Magyarország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok éjszakáját hagyományosan a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, ezúttal június 25-én tartják meg.

A jubileumi Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2500 programmal készül, ezek között válogattunk.

Idén Szolnok városa lesz a kiemelt helyszín.

A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezen kívül idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek Ezen a napon ingyenesen vehető igénybe Szolnokon a városnéző kisvonat, amellyel bejárhatók a résztvevő intézmények és különleges programjaik; azok is, amelyek az év során nem, vagy csak korlátozottan elérhetők. Így például a 2016-ban Az év turisztikai attrakciója címet elnyert RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal.

fotó: Kiss Csaba | Csodálatos Magyarország

Szolnokon épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással, nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket. A templomokban és könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veteránjármű-kiállítás. Idén első alkalommal nyolc Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz: Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon is változatos programok várják az közönséget.

Szentendre

Többek között alkotófoglalkozásokkal, művészeti sétával és könnyűzenei koncerttel, hosszabbított nyitvatartással várják a közönséget Szentendrén. A művészeti séta résztvevői Szentendre leghíresebb alkotóinak nyomán járhatják végig a város macskaköves utcáit.

A Szentendrei Régi Művésztelepen az érdeklődők délután belekóstolhatnak a textilművészet és textiltervezés világába, az ÚjMűhely kávézó udvarán Rafael Mario jazz-zongorista, énekes koncertezik.

Székesfehérvár

Az idei székesfehérvári Múzeumok éjszakáján 10 szervezet 20 helyszínen mintegy 100 programmal várja a minőségi kikapcsolódásra vágyókat. A kulturális rendezvénysorozat valamennyi helyszíne és programja egyetlen, 500 forintos karszalaggal látogatható, a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják a résztvevők.

fotó: Julika Kovácsné | Csodálatos Magyarország

A résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva, de a Fő utcán a felújított Rendház hajnali kettőig várja a látogatókat, eddig tekinthető meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás.

Gyula

Gyulán a Kohán Képtárban – amely jelenleg a Magyar Géniusz vándorkiállításnak ad helyet – interaktív előadással mutatják be, hogyan születik meg egy tárlat. Ki lehet próbálni a fémkereső műszereket, meg lehet ismerkedni a magyarság saját dudájával, a kecskedudával, és koncertet ad a Sárkányhúzó Zenekar. Az Almásy-kastély időszaki Sisi tárlatához kapcsolódva Erzsébet királyné 1857-es gyulai látogatásáról lesz egy előadás; és egy Rendhagyó Stefánia-körben ezúttal nemcsak a báltermet, a Csemegetárat és a látványkonyhát, hanem a Stefánia-szárny pincéjét is megmutatják az érdeklődőknek.

fotó: Pázmán Lajos | Csodálatos Magyarország

A gyulai várban egyebek mellett lesz tárgykereső játék, aki teljesíti, kétfős belépőt kap a Magyar Géniusz vándorkiállításra. A Tájvízházban bemutatják a vízimalmok korát, a gátőrök mesterségét, és azt, milyen járványokat okozott a múltban az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz a városban. A Békés Megyei Levéltár gyulai konferenciatermében az itthon és a nagyvilágban terjedő összeesküvés-elméleteket “vesézik ki” a raktárlátogatás és a késő Kádár-korról, valamint a rendszerváltásról szóló kiállítások megtekintése mellett.

Szarvas

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban az újragombolt hagyományok tematika jegyében állították össze a programokat. A tarkázás művészete – a kékfestők különös világa című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Sárdi János kékfestő mester segítségével a látogatók textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával. A Ludas Zenekar jóvoltából lesz koncert és táncház, Harencsár László író, mesemondó pedig a pajzán mesék világába kalauzolja a felnőtteket. Interaktív tárlatvezetéseket is indítanak a megújult állandó kiállításon, ahol VR-szemüveggel madártávlatból láthatóak Szarvas nevezetességei.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban A pincétől a padlásig elnevezésű kastélytúrán eddig nem látott részekkel is megismerkedhetnek az éjszakai látogatók; emellett fáklyás túrákat indítanak a kastély parkjában.

Szombathely

Kilenc intézmény tíz helyszínen összesen több mint hatvan programot kínál szombaton, a Múzeumok éjszakáján Szombathelyen. A Savaria Múzeumban továbbra is az Erzsébet királynét megidéző Sisi kiállítás áll a középpontban, ezúttal azonban nemcsak ruháit és más személyes tárgyait tekinthetik meg a látogatók, de megkóstolhatják kedvenc süteményeit, valamint találkozhatnak és fotózkodhatnak is az őt gyakran megszemélyesítő történelmi előadóval.

fotó: Setéth Fazekas Hajnalka | Csodálatos Magyarország

A Smidt Múzeumban Harry Potter mágikus világának válhatnak részeseivé az érdeklődők. Az Iseum Savariense intézményben az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

Programokkal készül a Szombathelyi Képtár, a Schrammel-gyűjteménye, az Új Irokéz Galéri és a Vas Megyei Levéltár is.

Veszprém

Kiállításmegnyitók, tárlatvezetés, borkultúráról szóló est és kortárstánc-bemutató is szerepel a veszprémi Múzeumok éjszakája programsorozat kínálatában, a szombati rendezvény 10 helyszínén 25 program látogatható majd egyetlen belépőjeggyel.

fotó: Czakó Balázs | Csodálatos Magyarország

A rendezvény kezdeteként a Vass László Gyűjtemény új állandó cipőkiállítása nyílik meg, este pedig borszakértő beszél majd a borról az udvari kávézóban. Programokat kínál még többek között a Vass Cipőtár, a Modern Képtár-Vass Gyűjtemény, a Csikász Galéria, de rendezvények helyszíne lesz a Dubniczay-palota udvara és négy kiállítótere és a Tegulárium is.

Békéscsaba

Dolák-Saly Róbert gyerekeknek szóló zenés műsorával és exkluzív tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az előadóművész és humorista a megújult állandó Munkácsy-kiállításon és a Terrakotta hadsereg – Az első császár üzenete című időszaki kiállításon is tart különleges, abszurd humorral fűszerezett tárlatvezetést.

fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

A felújítás után hamarosan megnyíló békéscsabai Munkácsy Emlékházban a Magyar-Finn Baráti Kör közreműködésével finn dalokat lehet tanulni; lesz nyári napfordulós játszóház és Szent Iván éji kvíz. A Csabagyöngye Kulturális Központ előtti stégen fellép a Diabolus in musica és a Lackás akusztik. Békéscsabán emellett felavatják a felújított Kiss Ernő utcai hidat, ahol tűzzsonglőr show és fényjáték is lesz.

Pécs

Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Pécsen, ahol 15 helyszínen több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők. A rendezvényhez csatlakozik a Modern Magyar Képtár, ahol a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

Szeged

Kovács Mihály piarista tanár legendás Mikromatjának tökéletesen működő replikáját is kipróbálhatják a látogatók június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, ahol ismeretterjesztő előadásokat és interaktív bemutatókat is tartanak.

fotó: Tarhos Ferenc | Csodálatos Magyarország

Programok várják az érdeklődőket még Szegeden többek között a Fekete Házban, a MÁV-székházban, a Forgalomirányítási Központban, a Móra Ferenc Múzeumban, a Vár és Kőtárban.

Martonvásár

Fényfestéssel kísért koncerttel várják a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában a Múzeumok éjszakáján: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítja az est középpontjába. A programok 17 órakor kezdődnek: a több mint 200 éves kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek történetébe, megismerhetik a Brunszvik-család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is.

fotó: Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Délután vezetett parkséták közben rövid kamarakoncertek várják a közönséget. Az esti, fényfestéssel kísért hangversenyen 21 óra 30 perctől Dénes István karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene találkozását tárja a közönség elé.

Debrecen

A Déri Múzeum tagintézményei, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum is minden évben csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz, így a jeles napon éjszakába nyúlóan várják a látogatókat változatos programkínálattal.

Izgalmas programokkal készül még a Debrecen MÁV-székház, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a Református Kollégium Múzeuma, a Református Nagytemplom, a Déri Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, és a Szabó Magda Emlékház.

Edelény

Az idei Múzeumok Éjszakája 1 nappal korábban érkezik Edelénybe, az esemény rendhagyó módon 2022. június 24-én, pénteken kerül megrendezésre “Újragombolt hagyományok az Edelényi kastélyszigeten – Fókuszban a MŰVÉSZET!” címmel.

fotó: Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

E téma széles körű értelmezésében, többek között érintik a film- és zeneművészetet vagy éppen a kávékészítés és a erotika művészetét is. Az este során a klasszikus művészetektől jutunk el a mai, kortárs művészetekig. Érdekességek, meghökkentő részletek, quizek, nagyszerű dallamok, speciality kávé kóstolás… csak néhány dolog, ami biztosan vár rád ezen az éjszakán az Edelényi kastélyszigeten.

Füzérradvány

Egy különleges estét kínál a füzérradványi Károlyi-kastély a Múzeumok éjszakáján, melynek interaktív kiállítása éppen a hagyományok újragondolásáról szól.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A kastély szállodai időszakában, a 40-es évek hangulatában berendezett bemutatóhely nem mindennapi módon fogadja látogatóit. Már abban is eltér a “hagyományos” műemléki látogatástól egy radványi kirándulás, hogy a betérők úgy érezhetik magukat, mintha nem kiállításon vennének részt, de egy szállodába érkeztek volna. Helyet foglalhatnak a szalonban, felvehetik a megcsörrenő telefont, vagy koktél keverhetnek,- virtuálisan- a bárpultnál. Szobalányok, londínerek és maga a grófnő fogadja majd a látogatókat ezen az estén, akik egy fiktív gyilkosság ügyében is nyomozhatnak.

Oroszlány-Majkpuszta

Rendhagyó, gyertyafényes tárlatvezetéssel készülnek a majki Kamalduli Remeteségben, tartva a valaha itt élt hallgatási fogadalmat tett szerzetesek csendjét. A tárlatvezető csendben, a gyertyával a kezében irányítja a látogatók figyelmét a kolostor termeiben, kiemelve, mutatva a sarkalatos pontokat. Az elmélyülést irodalmi művekből vett idézetek segítik.

fotó: Nagy Éva | Csodálatos Magyarország

Ez az este tehát a személyes átélést célozza, rendhagyó módon itt nem hangoznak el a megszokott évszámok, információk, hanem megidézik az egykori kamalduli kolostor hangulatát, és ki-ki befelé figyelve, saját felbukkanó gondolatait számon tartva teheti magáévá az élményt.

A hétvégi balatoni programokról ITT olvashatsz bővebben.

Ízelítő Budapest programjairól a Múzeumok éjszakáján.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!