Az egri várkapitány palotája, az edelényi L’Huillier–Coburg kastély

Az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyt, amely méreteiben hazánk hetedik legnagyobb kastélya, a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette 1716-30 között.

L’ Huillier 1716-ban kezdte el az edelényi kastélya felépítését, de annak befejezését már nem érhette meg. 1728-ban – már egri várkapitányként – Pozsonyban elhunyt.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Halála után a kastélyt gróf Forgách Ferencné, született L’ Huillier Mária Terézia, majd leánya Forgách Ludmilla örökölte. Ebben az időszakban (1730–1820) élte a kastély fénykorát: Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

A  Kelet-Magyarország Fertődjének is nevezett kastélyhoz egykor lovaglóiskola, udvarok, udvari kút, hintó- és kocsiszínek, lóistállók, fa és széntartók, gyümölcskamrák, sütőház, mészárszék, serház, jégverem, kertész és majorosi lakások, fogda ás foglárszoba, fürdőház, halastavak, díszbarlang és üvegház tartoztak.

Az 1770-es években alkotta meg Lieb Ferenc a kastély hetedik, emeleti szobájának rokokó díszítőfestését, amely a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok, majd a német Szász–Coburg–Gotha hercegi családból származó Ferdinánd herceg 1831-ben megvásárolta az edelényi uradalmat. Az épület az évek során lassú pusztulásnak indult.

A díszterem még ma is őrzi egykori kialakítását

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

1909-re az épület már olyan állapotba került, hogy elodázhatatlanná vált egy felújítás, amit Ray Rezső Vilmos tervei alapján 1910 és 1913 között végeztek el. A kastélyra a kornak megfelelő, a barokkot utánzó, úgynevezett neobarokk kiegészítések kerültek, a középrész fölé pedig egy magas manzárdtetőt emeltek. Ekkor építették a lebontott, barokk kori gazdasági épületek alapjaira a ma is látható, íves patkószárnyakat a két, emeletes pavilonnal. A kastély főlépcsőházát is ekkor alakították át a mai formájára.

Ezüst feszület

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

Mintegy százévnyi Coburg-birtoklás után, 1928-ban a kastély végleg a magyar állam tulajdonába került, és elindult a mélyrepülés. Volt ott börtön, szolgálati lakás, hivatali helyiségek, csendőrlaktanya, és sajnos a második világháború viharai sem kerülték el. Egy időre a szovjet parancsnokság is beköltözött az épületbe, de a falképekkel díszített termekben tyúkokat is tartottak.

Az 1980-as évektől üresen álló épület pusztulása még jelentősebben felgyorsult

Majd egy sikeres pályázatoknak köszönhetően az Edelényi kastélysziget rekonstrukciója két ütemben megvalósult az elmúlt években.

fotó © Vasas Zoltán | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!