Palkonyai gasztorfalu, a faluvégi domboldalt uraló pincesor

A Villányi borvidék bájos, kevesebb mint 300 lakosú picinyke falva Palkonya.

Viszonylag régi település: az első okirat, amely név szerint említi a települést 1296-ból származik. Ekkor a község még a kéméndi uradalomhoz tartozott, amely a Győr nemzetségbeli Konrád birtoka volt. A tulajdonosok gyakran váltották egymást az évszázadok alatt és az akkori lakosság adatait sem lehet már felkutatni.

A falu épületeinek fele védett, népi építészeti műemlék. A védett házak egyik jellegzetes része az az egyenes záródású falazott pillérekkel tagolt egyszerű tornác, vagy a tömör falazott kerítések, amelyek láncszerűen kapcsolták össze a lakóépületeket és követték a fésűs, vagy fűrészfogas beépítést. Több helyen található míves kovácsoltvas munkával készült utcai kerítés és kapu is.

Ezek közül is kiemelkedik a Palkonya déli határában lévő pincesor, mely ritka népi építészeti épületegyüttesként gyönyörűen fennmaradt.

Az 53 épület nagyjából egyforma, négyzetes alaprajzú présházból, egyhelyiséges munkaépületből áll, melyből téglaboltozatos pince vezet merőlegesen a domboldalba. A jellegzetesen a domboldalra merőleges tetővonalú épületek mellett megtalálhatóak a keresztbe forduló, íves boltozású, tornácos présházak is.

A pincesor műemlékvédelem alatt áll, hisz településszerkezeti, gazdálkodástörténeti és esztétikai érték is. A présházak egy része ma már turizmusra, borkóstolásokra, borvacsorákra van berendezkedve.

A sváb falucska – hazánkban elsőként – 2007-ben Európai Kulturális Faluja lett.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!