A lépcsőzetes Gombos-hegyi pincesor az UNESCO Világörökség része

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesorok különleges esztétikai látványt nyújtanak Tokaj-hegyalján.

Hercegkút, a Tokaji Borvidék sváb települése nagy múltra tekint vissza. Minden házhoz tartozott pince a falu mellett húzódó pincesorokon, amelyek egyedi összképet is mutatnak. A község északnyugati peremén helyezkedik el a több, mint nyolcvan pincét számláló, három-négy szintes Kőporosi pincesor, délkeleten a közel nyolcvan pincét számláló, négy szinten húzódó Gomboshegyi pincesor.

A pincék bejárati szakaszán általában keményebb, andezit kiboltozással találkozunk, beljebb haladva viszont láthatjuk, hogy – a Tokaji Borvidék legtöbb pincéjéhez hasonlóan – itt is puha, riolittufa alapkőzetbe vájt járatok vannak. A pincék többsége egy vagy két ágból áll, de akadnak köztük háromágúak is. Mindkét pincesor a világörökség része.

A 10-40 méter mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak.

A Gombos-hegyi pincesor felett húzódik egy 2004-ben, a hívek összefogásának eredményeként épült vallási emlékhely, a 14 stációból álló kálvária.

A Kálvária állomásai egy 400 méter hosszú sétány két oldalán, de minden esetben a falura nézően kerültek felállításra.

A 15. stáció, mely Krisztus feltámadását szimbolizálja, a kálvária kápolnájában került elhelyezésre, melyet 2009-ben szenteltek fel és kilátóként is funkcionál. Végigjárásával három kereszthez érkezünk.

A Gombos-hegyi pincesorról a fenti fotókat 2020. április 18-án készítettük. A pincesor része a Tokaj-hegyaljai borvidéknek, amely mint kultúrtáj 2002 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!