A hercegkúti Kőporosi pincesor mesébe illő, zeg-zugos utcácskái

A Kőporosi és a Gombos-hegyi pincesor 2002-ben, a Tokaj-hegyalja részeként, felkerültek a Világörökség listájára kultúrtáj kategóriában.

Hercegkút 1750-ben jött létre, amikor a Rákóczi-szabadságharc miatt elnéptelenedett területre Trautson herceg, akkori földesúr, német telepeseket költöztetett be, akik főleg szőlőtermeléssel, szőlőgazdálkodással foglalkoztak. A faluban minden házhoz tartozott pince a falu mellett húzódó pincesorokon.

A falu északnyugati részén helyezkedik el a 85 pincéből álló, három-négy szinten húzódó Kőporosi pincesor, délkeleten pedig a közel 80 pincét számláló négyszintes Gombos-hegyi pincesor. Mindkét helyszínen a pincéket a hegybe vájták, többségük egy vagy két ágból áll, de találhatunk köztük háromágúakat is.

A Kőporosi pincesor a falu északnyugati peremén, a főutcai telkekkel párhuzamosan terül el, azok végében található a domboldalban.

fotó © Rácz Renáta | Csodálatos Magyarország

A pincék itt is három-négy sorban helyezkednek el egymás felett a domboldalon, mint a Gombos-hegyi pincesornál, azonban kevésbé egyenesek és szabályosak a sorok. A szabálytalan sorvezetés következtében előfordult, hogy az egymás alá, felé, mellé vágott pincékből átláttak a másikba.

A bejárat jellemzően mindegyiknél andezitboltozatú, beljebb haladva pedig – a tokaji borvidékre jellemzően – puha riolittufába vájt járatokat találunk.

fotó © Rácz Renáta | Csodálatos Magyarország

A pincesor elején kis pihenőpark szolgálja az odalátogatók kényelmét, ahol a „Hegyalja-Malomkő tanösvény” gyalogtúrázói is eltölthetnek néhány kellemes percet. A negyedik pincesor végén filagóriák, szalonnasütő és bográcsozó helyek asztalok és padok, gyermek játszótér teszik a család, a baráti társaság számára teljessé a kirándulást, ahonnan Hercegkút, a Papajhegy, a Királyhegy, a Radvány völgyi dűlők, a Gombos-hegy panorámájában gyönyörködhetünk.

fotó © Rácz Renáta | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!