A füzérradványi Károlyi-kastélyban már az új kiállítást rendezik be

A felújított Károlyi-kastélyban a kiállítás berendezése folyik.

A mai kastély elődjének számító épületet a 16. század végén Réthey Péter építette, az akkor még Radvány nevű településen. I. Lipót király 1686-ban báró Károlyi Lászlónak, Szatmár vármegye örökös főispánjának adományozta az uradalmat.

Ezt követően a radványi kastély a Károlyi család rezidenciájaként és uradalmi gazdasági központjaként működött. Károlyi László fia, gróf Károlyi Sándor kötötte meg a Rákóczi-féle szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában több mint kétmilliárd forintból újul meg a kastély, és egy új, 21. századi, modern élményalapú kiállítás nyílik meg.

A kastélyba lépve a néhai kastélyszállót megidéző fogadótérbe, voltaképpen egy szállodai recepcióhoz érkezünk. Innen indulva a korabeli személyzetet és a kastély lakóit, vendégeit megjelenítő „beszélő képek” (a szobalánytól a filmrendezőn és az Afrika-vadászon át a grófig) vezetésével, interaktív játékok és makettek, sztereoszkópok, érintőképernyők, VR-játékok segítségével ismerhetjük meg a Károlyi család és a kastélytörténet legendáit, valamint az épület elegáns tereit, egykori berendezését, lakóinak és vendégeinek életét a hétköznapok és a vendégségek idején. Sok egykori játékot: billiárdasztalt és különféle társasjátékokat mi magunk is kipróbálhatunk.

A füzérradványi Károlyi-­kastély kiállításokon és az installációkon megjelenített története az 1930-as évek második felére alapozódik majd.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Egy pillanatra belecsöppenünk a kastélyban és kertjében forgatott filmek világába, a legkisebbeket pedig a környékbeli egykori hegyközi kisvasutat bemutató kisvonatok várják.

A vállalkozókedvűek megcsodálhatják a parkot a helyreállított kilátótorony tetejéről.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Ha pedig piknikkosárral, vagy sportszerekkel felszerelt hátizsákkal kilépünk a kertbe, izgalmas camera obscura segítségével fedezhetjük fel a park rejtett zugait.

fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!