A luxushotel, ahol egyik híresség a másiknak adta a kilincset: a füzérradványi Károlyi-kastély

A szálloda ötlete Károlyi Istvántól származik, aki gróf Lehoczky György építészt kérte fel a tervek elkészítésére.

Még Radványnak hívták azt a települést, ahol a 16. században Réthey Péter megépítette a Károlyi-kastély elődjének számító épületet. 1686-ban I. Lipót király  báró Károlyi Lászlónak, Szatmár vármegye örökös főispánjának adományozta az uradalmat. Ezt követően a radványi kastély a Károlyi-család rezidenciájaként és uradalmi gazdasági központjaként működött.

A Károlyi-család kastélyát Ybl Miklós tervezte, a nyolcszögletű torony is a nevéhez kötődik.

fotó © Tóth Gabriella | Csodálatos Magyarország

Az épület kívülről a romantika jegyeit hordozza magán, azonban belül az itáliai reneszánsz elemei fedezhetők fel: a míves kőfaragványok, márványkandallók, ajtókeretek és domborművek a 16-17. századi firenzei mesterek kézjegyeit őrzik.

fotó © Tóth Gabriella | Csodálatos Magyarország

A kastélyhoz egy hatalmas angolpark is csatlakozik, melyet III. Napóleon főkertésze tervezett.

Két platánfája az ország legnagyobb példányai közé tartozik.

fotó © Tóth Gabriella | Csodálatos Magyarország

A Károlyi-kastélyt a második világháború után évtizedeken keresztül nem a rendeltetésének megfelelően vették igénybe, az államosítás után sokáig szanatóriumként funkcionált. Gondozása elmaradt, de a 90-es évek közepén elkezdődtek a felújítási, helyreállítási munkák. Az épület egy részében múzeumot rendeztek be.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként hamarosan újra a régi fényében pompázik majd, lenyűgöző parkja a felújítás ideje alatt is díjmentesen látogatható a hét minden napján.

A park már felújított hídjai szintén Ybl Miklós építészmester keze nyomát viselik.

fotó © Tóth Gabriella | Csodálatos Magyarország

A kastély a fejlesztésnek köszönhetően nem csak megszépül, hanem látogatóközpontként helyreállítva új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként nyitja meg kapuit várhatóan 2021. második felében.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!