Virágzik a védett kökörcsin a hercegkúti Gombos-hegyen

Hazánk egyik védett virága a kökörcsin kevés helyen figyelhető meg.

Magyarországon 5 kökörcsinfaj él (leánykökörcsin, fekete kökörcsin, hegyi kökörcsin, magyar kökörcsin és tátogó kökörcsin), melyek mindegyike védett, vagy fokozottan védett. Természetvédelmi értékük 10.000-250.000 Ft között terjed, a fajok ritkaságának függvényében.

Kerékpártúrán járt a Bringazas.hu szerkesztősége a hercegkúti Gombos-hegyen, melynek során bukkantak egy kökörcsin mezőre.

Fotó © Bringazas.hu

Felhasználásuk védett mivoltuk miatt is tilos.

15-30 cm magas, karcsú szárú évelő növény. A szárát, levelét, virágát egyaránt vastag, fehér, selymes szőrbunda fedi. Március és április hónapban virágzik nyílt réteken, sziklagyepeken. A kökörcsin nemzetség tagjaira jellemző, hogy nem csak gyógynövények, de mérgezőek is, több mérgező vegyületet is tartalmaznak.

Fotó © Bringazas.hu

A világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesor fölött épült a hívek összefogásának eredményeként és anyagi hozzájárulásából egy rendkívül szép vallási emlékhely.

A Gombos- hegyen 2004.szeptember 13-án került felszentelésre a 14 stációból és 3 nagy méretű fakeresztből álló keresztút. Az egyes stációk hagyományos formájúak – a Krisztus szenvedéseit elénk táró bronz domborművek Molnár Levente képzőművész kifejező alkotásai.

Fotó © Bringazas.hu

A túra végén a Gombos-hegyről legurulva az Unesco Világörökség részén található Tokaj-Hegyalja egyik legszebb pincesorán találjuk magunkat, amely közel 195 pincéből áll.

Fotó © Bringazas.hu

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!