Mecsek-kapu, a hegység jelképes bejárata, a kedvelt pécsi kirándulóhely

A Mecsek-kapuja egy viszonylag fiatal, ám annál meghatározóbb épülete Pécsnek.

Az ikonikus, egy középkori várhoz hasonló kőépületet 1936-ban, Kőszeghy Gyula építész tervei alapján emelték. Az árkádos Mecsek-kaput konkrét céllal épült, ugyanis a város akkori vezetősége azt a turisták és a kirándulók számára tervezte, mint a Mecsek szimbolikus pécsi bejáratát.

A kirándulóknak szánt kőépítmény úgy fest, mintha a régi pécsi várfal valamiféle maradványa lenne: van íves kapuja, árkádjai és még bástyája is.

Történelmi szempontból is említést érdemel. Az 1956-os forradalom leverése után a Mecseki Láthatatlanok harcosai november elején a kirándulók kapujánál portyáztak, s jelentősen megnehezítették a Pécsre bevonult szovjet tankosok életét. Például olajat öntöttek az útra, amin a lánctalpak nem fogtak, így a harckocsik visszacsúsztak. Az egyik ilyen akció során az egyik tankból kidugta a fejét egy tiszt, amit a felkelők egyike meg is lőtt.

Elterjedt az a szóbeszéd, hogy a tiszt nem más volt, mint a szovjet erők parancsnoka, Kornyusin őrnagy. A legenda a legfrissebb kutatások szerint igaz lehet, ugyanis a harcok közben új parancsnok érkezett a szovjet erők élére. Amennyiben ez valóban így volt, akkor a mecseki forradalmárok lőtték le az 56-os forradalom legmagasabb rangú szovjet tisztjét.

A Mecsek-kaputól az országút szerpentinje kanyarogva vezet egyre magasabbra. Számos túra kiinduló pontja ez.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!