Memi pasa fürdője, a török idők egyik kivételes mementója Pécsen

Pécs nevezetes török kori építményeinek egyike a Memi pasa fürdője, melyet a ferencesek bontottak el a 18. században.

A török fürdőkultúra jeles emlékét valamikor a 16. században emelték, valószínűleg a pasa dzsámija és medreszéje közelébe.

A török előkelők nem gyűjtöttek javakat, jövedelmüket felélték, vagy vallási, kulturális intézmények alapításába fektették. Dzsámikat, mecseteket, derviskolostorokat emeltek a lélek épülésére, sírkápolnákat, türbéket a holtak emlékére. A tanulni vágyó ifjak számára iskolákat hoztak létre. A test megtisztulására pedig a fürdők szolgáltak.

Memi pasa fürdőjének különlegessége, hogy ikerfürdő volt, azaz férfiak és nők is használhatták párhuzamosan, de természetesen egymástól szigorúan elválasztva – a nők számára egyébként ez volt szinte az egyetlen hely, ahol közösségi életet élhettek.

A török utazó, Evlia Cselebi – aki 1660-64 között járt Pécsen – is megemlékezett Memi pasa fürdőjéről, méghozzá igencsak magasztaló szavakkal: „Memi pasa dzsámija közelében van Memi pasa fürdője, kellemes szép épületű meleg fürdő, melynek fürdőszolgái, mint a nap, olyan tenyerűek”.

A gőzfürdő helyiségeit és vizét egykor padló alatti fűtőrendszerrel melegítették. Előcsarnokában díszes csorgókút volt, mely ma rekonstrukcióban látható. A falak mellett ülőpadok, ún. szofák voltak. Az előcsarnok után keskeny helyiség következett ez a “tepidárium”, ahol faragott díszítésű falikút és mosdómedence, ülő- és pihenőpad várta a fürdőzőket. Ma ezek is rekonstrukcióban láthatók. A harmadik, nagyobb helyiségben szintén pihenőpadok voltak. A bejárat közelében volt a nyolcszögű köldök kő, amelyen a fürdővendégeket masszírozták.

A helyiségeket kupolák fedték, a világítást a boltozatba és kupolákba vágott hatszögű nyílások biztosították. A helyreállítás során készültek az üvegszemekkel áttört boltozatok. Az egykori fürdőkamra és tüzelő tároló fedett helyiségeiben és a bejárat előterében kis kiállítást rendeztek be, amely a magyarországi török fürdőket, valamint a Memi pasa fürdő feltárásának történetét ismerteti.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!