Már látogatható a Csontváry 170 című kiállítás Pécsen

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulóra a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással készült.

A Csontváry 170 időszaki tárlat a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Csontváry Múzeumban tekinthető meg. A hazatérő remekművekkel együtt jött még pár olyan ikonikus festmény is, amelyeket most először lehet megcsodálni Pécsen.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

fotó: Ruprech Judit | MTI

A kiállítás kurátora Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője.

Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10:00–18:00
Belépőjegyár: teljes ár: 3500 Ft, kedvezményes ár: 1750 Ft

Csontváry Kosztka Tivadar, a magyar festészet egyik legkülönösebb egyénisége, 1853. július 5-én született Kisszebenben. Kereskedősegédként dolgozott, majd gyógyszerészdiplomát szerzett. Később jogot tanult, majd egy ideig tisztviselő volt Pesten. Patikussegédként dolgozott Iglón, amikor 1880. október 13-án égi szózat azt közölte vele: „Te leszel a világ legnagyobb napút-festője. Nagyobb Raffaelnél.”

Csontváry rögtön Rómába ment, s Raffaello képeit tanulmányozva úgy döntött, megpróbál ennél magasztosabbat alkotni. Festészeti tanulmányait 41 évesen kezdte, Hollósy Simon iskolájában, majd Párizsban és Olaszországban tanult.

Festőládájával bejárta Dalmáciát, Nyugat-Európát, Egyiptomot és Palesztinát, Libanont és Szíriát, miközben megállás nélkül festett. Az első világháború során minden vagyonát elvesztette, magányosan és szegénységben halt meg Budapesten 1919. július 20-án.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!