Zebegény, a Dunakanyar festményre illő települése

A hangulatos kis község szépségei, pazar természeti környezete nem egy festőt ihletett meg.

Zebegényben élt és alkotott a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, Szőnyi István, kinek egykori lakóháza és műterme ma már múzeum.

De nézzünk egy kicsit korábbra: Zebegény már régóta lakott település, ezt bizonyítják a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, a tűzhely és cserépedény-maradványok is. Neve egyesek szerint egy személynévből származik, a másik feltételezés, hogy a sváb see begin – tó kezdődik – kifejezésből ered, ugyanis

Zebegény elhelyezkedése olyan, hogy első látásra a Duna egy tónak tűnik.

fotó: Éva Peszter | Csodálatos Magyarország

A község fejlődését a 19. századi vasútépítés lendítette fel igazán. Magyarország első vasútvonalát – Pest és Vác között – 1846-ban adták át, ennek folytatásaként épült a Zebegényt is érintő Vác és Párkánynána közötti szakasz, amelyet 1851-ben helyeztek üzembe.

A terméskőből és téglából 1846-1850. között  épült 74,7 méter hosszú viadukt, a Hétlyukú híd, Zebegény déli végén található. Eleinte egy vágánya volt, a megnövekedett forgalom miatt azonban néhány évtizeddel később, 1890-ben kiszélesítették és bővítették még egy sínpályával.

A völgyhíd a maga kategóriájában a második legnagyobb volt Magyarországon.

fotó: Éva Peszter | Csodálatos Magyarország

Zebegény legjelentősebb műemléke az 1910-ben felszentelt szecessziós stílusú Havas Boldogasszony-templom. Állítását már a 19. század végén fontolóra vették, de pénzhiány miatt először nem tudták megvalósítani. Majd állami támogatással és a lakosság hozzájárulásával 1909-re felépülhetett a templom.

fotó: Éva Peszter | Csodálatos Magyarország

A falu gyönyörű fekvésében a magasból lehet gyönyörködni igazán, és a panorámáért nem is kell túl sokat fáradni.

A vörösfenyőből készült Kós Károly-kilátót 2016-ben adták át. Az építmény részben templomra, részben római őrtoronyra emlékezet, mivel a közelben húzódott a Római Birodalom határvonala, a limes.

A kilátó alsó része – Kós Károly kolozsvári származására emlékezve – egy székely kapuhoz hasonló formát kapott.

fotó: Éva Peszter | Csodálatos Magyarország

Zebegény Budapestről az M2-es autópályán közelíthető meg, a 71-es kijárattól a 12-es úton haladva. Vonattal a Nyugati-pályaudvarról induló, Szobig közlekedő vonattal juthatunk el a legkönnyebben.

fotó: Éva Peszter | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!