A Dunakanyar magával ragadó települése, Zebegény

Ennek okát rögtön megértjük, ha ellátogatunk az apró községbe: hangulatos utcáiról, rengeteg látnivalójáról és lenyűgöző panorámájáról csak szuperlatívuszokban beszélhetünk.

Zebegény Budapesttől nagyjából 70 kilométerre északra, a déli-Börzsöny nyugati oldalán, a Malom patak partján fekszik. A falu középkori eredetére egy 1288-ból származó oklevél utal. A török háború idején a falu elnéptelenedett, majd a 18. században települt be németekkel.

Neve egyesek szerint egy személynévből származik, a másik feltételezés, hogy a sváb see begin (tó kezdődik) kifejezésből ered, ugyanis Zebegény elhelyezkedése olyan, hogy első látásra a Duna egy tónak tűnik.

A falu központjában és a Malomvölgy tengelyében áll Zebegény legjelentősebb műemléke az 1910-ben felszentelt szecessziós stílusú Havas Boldogasszony-templom.

Állítását már a 19. század végén fontolóra vették, de pénzhiány miatt először nem tudták megvalósítani. Majd állami támogatással és a lakosság hozzájárulásával 1909-re felépülhetett a templom.

A magyar templomépítészet egyik egyedülálló emlékét Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján állították, a gazdag belső díszítést Kőrösfői Kriesch Aladár és tanítványai 1910–1914 között készítették.

fotó © Rdy Nikoletta | Csodálatos Magyarország

A Zebegényen keresztülfolyó Malom-völgyi-patak a Börzsönyben ered, Kóspallag északi határában, mintegy 610 méteres tengerszint feletti magasságban.

fotó © Rdy Nikoletta | Csodálatos Magyarország

A patak forrásától kezdve északi, majd északnyugat-nyugati irányban halad, majd Zebegénynél éri el a Dunát.

fotó © Rdy Nikoletta | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!